Miközben Miskolc vezetése 150 milliókat költ eredménytelen felzárkóztatásra, tétlenül nézi, hogy egyes városrészekben középkori állapotok uralkodnak: a szennylé az utcán folyik, tobzódnak a patkányok és a mélyigénytelen emberek. A kialakult helyzet miatt a Jobbik a Legfőbb Ügyészséghez fordul.
„A Jobbik és a Települések Megmaradásáért Egyesület az elmúlt hónapokban intenzív közérdekű adatkéréssel fordult mind az önkormányzathoz, mind a Miskolci Vízművekhez, hogy kiderítsük, mi folyik a Bábonyibércen. Vizsgálatunk során egyértelművé vált: szennylé, minden mennyiségben”, hangzott el Jobbik és a civil szervezet közös sajtótájékoztatóján, Miskolcon.
Jakab Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője felidézte, hogy bár a városrészben 2012-ben több hatósági ellenőrzést is levezényelt a Fidesz, az illegális szennyvízelhelyezésből fakadó törvénysértő állapotokat mégsem számolta fel, ezzel pedig asszisztál a folyamatosan fennálló járványveszélyhez. Hangsúlyozta, tűrhetetlen, hogy a 21. században egy magát európainak nevező városvezetés megengedi, hogy egyes antiszociális „világsátor-lakók” az utcára ürítsék azt, amit mások a WC-be szoktak. „Persze felszólíthatnánk ismét Kriza Ákost, hogy szüntesse meg a középkori állapotokat, de látva, hogy ezt eddig sem tette meg, inkább az ügyészséghez fordulunk”- jelentette ki az önkormányzati képviselő.
Szemes István, a Települések Megmaradásáért elnöke elmondta, a Jakab Péterrel közösen folytatott vizsgálatuk eredményeként kiderült, a Bábonyibérc legfertőzöttebb területén 141 ingatlanból a Miskolci Vízmű Kft szerint csak 23 ingatlan rendelkezik szennyvízelszállítási szerződéssel, noha annak megkötésére törvény kötelezi az ingatlan tulajdonosát. Az elmúlt években a városvezetés egyszer sem tette fel a kérdést, vajon hová tűnik több mint száz (118) ingatlanból a több tízezer köbméter szennylé, jegyezte meg Szemes István, hozzátéve, az önkormányzat ráadásul azt sem tudja, hogy a létező szennyvíztározók szigeteltek-e vagy sem. „Mivel a B.-A.-Z. Megyei Főügyészség korábbi kötelezése ellenére sem számolta fel a városvezetés a harmadik világbeli állapotokat, és azt a hamis információt adta, hogy minden rendben van a Bábonyibércen, ezért a Legfőbb Ügyészséghez fordulunk, hogy - ha már erre az önkormányzat képtelen - érvényt szerezzünk a jogbiztonságnak és a törvényességnek Miskolcon”- zárta szavait a civil vezető.