2019. december 8., vasárnap, Mária, Mariann, Emőke napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:02 Többtucatnyi halálos áldozattal járt egy szokásos tűzeset Újdelhiben10:31 Egyik zsidó hazudik: Washingtonban a helyettes államtitkár megcáfolta Netanjáhu nagy bejelentését10:11 Megzavarta az italozva zenét bömböltető fiatalokat a buszsofőr - egy 17 éves nyírteleki ezt nem hagyhatta annyiban09:49 Gyanúsítottként hallgatták ki a motorcsónak-bűnöző Fidesz-propagandistát09:27 Rövidesen kiengedik a kórházból a megkéselt tanárnőt09:06 Laboratóriumokban használható hidrogéngenerátor kapott innovációs díjat08:41 Sem a Vaskupola, sem az izraeli légierő nem pihent hajnalban08:17 Újra beintettek Amerikának Észak-Korea "majdnem bezárt" rakétakísérleti telepéről07:56 Még gondolkoznak rajta, hogy terrortámadás volt-e a floridai lövöldözés, de úgy néz ki, a zsidóseggnyalás húzta fel a szaúdi katonát07:34 Varga Zs. András lett a Velencei Bizottság alkotmánybírósági albizottságának az alelnöke06:54 Megugrott idén az orosz aranytartalék22:50 HVG: zaklatást tusolhattak el az Újszínházban22:26 Észak-Korea már nem hajlandó atomfegyver-mentesítésről tárgyalni Washingtonnal22:14 Három friss Nobel-díjas sürgette a klímavédelmet Stockholmban21:59 Bátorra itta magát, majd belehajtott a troliba egy Mercedes-sofőr Debrecenben
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország ::

Martonyi félrebeszélt tavaly: Moszkva nem zárkózik el a pásztói szovjet emlékmű áthelyezésétől

Reklám

Martonyi János szerint Oroszország nem zárkózik el az emlékmű áthelyezésétől, mivel azonban alatta 26 szovjet katona földi maradványai nyugszanak, ezt figyelembe kell venni.
A külügyminiszter 13 jobbikos országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában - amelyet az Országgyűlés honlapján kedden tettek közzé - ismertette: a Magyarországon lévő szovjet-orosz katonai temetkezési helyek áthelyezéséről a háborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, sírjaik jogi helyzetérői szóló megállapodás rendelkezik, ezt 1995-ben írta alá Magyarország és Oroszország. Ukrajnával 1996-ban, Moldovával pedig 1998-ban kötött Magyarország hasonló egyezményt - emlékeztetett.
Hangsúlyozta: ezekben a kormánymegállapodásokban a szerződő felek korlátlan időre biztosítják az egymás területén lévő katonai temetkezési helyek, emlékművek és más kegyeleti létesítmények védelmét és megőrzését. Ha az ezen létesítmények által elfoglalt földterületet fontos állami érdek miatt más célra akarják hasznosítani, az érdekelt ország új helyet biztosít, és vállalja az ezzel járó költségeket - magyarázta. Hozzátette: a katonai sír- és emlékhelyek egyoldalú eltávolítására tehát nincs lehetőség, az áthelyezés azonban lehetséges.
A hadisírgondozással összefüggő kérdések Magyarországon a Honvédelmi Minisztériumhoz tartoznak - írta a külügyminiszter. Kifejtette: a tárca irányításával működik a magyar-orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság magyar tagozata, amelyben a Külügyminisztérium is képviselteti magát.
Kérdésükben a jobbikos képviselők azt írták: Pásztón, abban a városban, amelynek forradalmárai és szabadságharcosai által az 1956 októberében megfogalmazott 22 pont között az első helyen a szovjet haderő azonnali kivonulása Budapestről és az ország egész területéről volt olvasható, a mai napig szovjet emlékmű hirdeti a megszállás alatt elszenvedett borzalmakat.
A miniszter azt írta, információik alapján Oroszország nem zárkózik el a pásztói emlékmű áthelyezésétől. (És valószínűleg ugyanígy nem zárkózna el a fővárosi emlékmű eltávolításától sem, csak Martonyi elvtárs túlságosan szolgalelkű ahhoz, hogy erről egyeztetést kezdeményezzen. 2012 júliusában egyébként még azt nyilatkozta, a pásztói emlékmű eltávolítása sincs napirenden - mint ahogy egyetlen emlékműé sem, aztán négy hónappal később már arról szóltak a hírek, hogy hat város is megszabadulhat ettől a szégyentől - a szerk.)
Martonyi hozzátette: úgy látja, az eddigi tapasztalatok alapján az orosz kormányzat - alapos belső egyeztetési folyamatot követően - a megfelelően benyújtott kérelmeket nem utasítja el. A Külügyminisztérium üdvözöl minden olyan lépést, amely segítheti a pásztói emlékmű ügyének minden érdekelt szempontjából megnyugtató és a törvénynek megfelelő rendezését, és ehhez minden segítséget kész megadni - közölte Martonyi János.
(MTI nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready