Bezár!
2020. július 4., szombat, Ulrik napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:34 Az orosz egészségügyi miniszter szerint februárig nem lehet visszatérni a normális élethez22:23 Kanada felmondja a kiadatási megállapodását Hongkonggal22:11 Megölik a nőstény medvét, amely két embert támadott meg az olasz Alpokban21:51 Törvényt hoztak Németországban a szénalapú energiatermelés fokozatos leállításáról21:37 Franciaországban vizsgálat indul a távozó miniszterelnök és volt egészségügyi miniszterei ellen21:22 Pancsolással próbálják siettetni a partra szállást az élősködők21:18 Több mint 48 ezer új fertőzöttet jelentettek Brazíliából21:06 Szlovéniában megerősítette parlamenti többségét a jobbközép koalíciós kormány20:47 Veneto tartományban emelkedett a reprodukciós ráta, ismét szigorítanak20:23 Módosítani kellett a Nemzetközi Űrállomás pályáját, hogy ne ütközzön űrszemétnek20:03 Amerika szövetségi ünnepének napján lép érvénybe az orosz alkotmánymódosítás19:30 Jövő péntektől hazánkból is karanténkötelezettség nélkül lehet Angliába utazni 19:19 Fotók és videó a borsodnádasdi gyilkosság helyszíni tárgyalásáról18:38 "Heroizmus" a nyugati világban18:04 Alig vált muzulmánná egy angol nő, máris székesegyházat, szállodát és metrót akart robbantani
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország ::

Martonyi félrebeszélt tavaly: Moszkva nem zárkózik el a pásztói szovjet emlékmű áthelyezésétől

Reklám

Martonyi János szerint Oroszország nem zárkózik el az emlékmű áthelyezésétől, mivel azonban alatta 26 szovjet katona földi maradványai nyugszanak, ezt figyelembe kell venni.
A külügyminiszter 13 jobbikos országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában - amelyet az Országgyűlés honlapján kedden tettek közzé - ismertette: a Magyarországon lévő szovjet-orosz katonai temetkezési helyek áthelyezéséről a háborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítéséről, sírjaik jogi helyzetérői szóló megállapodás rendelkezik, ezt 1995-ben írta alá Magyarország és Oroszország. Ukrajnával 1996-ban, Moldovával pedig 1998-ban kötött Magyarország hasonló egyezményt - emlékeztetett.
Hangsúlyozta: ezekben a kormánymegállapodásokban a szerződő felek korlátlan időre biztosítják az egymás területén lévő katonai temetkezési helyek, emlékművek és más kegyeleti létesítmények védelmét és megőrzését. Ha az ezen létesítmények által elfoglalt földterületet fontos állami érdek miatt más célra akarják hasznosítani, az érdekelt ország új helyet biztosít, és vállalja az ezzel járó költségeket - magyarázta. Hozzátette: a katonai sír- és emlékhelyek egyoldalú eltávolítására tehát nincs lehetőség, az áthelyezés azonban lehetséges.
A hadisírgondozással összefüggő kérdések Magyarországon a Honvédelmi Minisztériumhoz tartoznak - írta a külügyminiszter. Kifejtette: a tárca irányításával működik a magyar-orosz kormányközi hadisírgondozó vegyes bizottság magyar tagozata, amelyben a Külügyminisztérium is képviselteti magát.
Kérdésükben a jobbikos képviselők azt írták: Pásztón, abban a városban, amelynek forradalmárai és szabadságharcosai által az 1956 októberében megfogalmazott 22 pont között az első helyen a szovjet haderő azonnali kivonulása Budapestről és az ország egész területéről volt olvasható, a mai napig szovjet emlékmű hirdeti a megszállás alatt elszenvedett borzalmakat.
A miniszter azt írta, információik alapján Oroszország nem zárkózik el a pásztói emlékmű áthelyezésétől. (És valószínűleg ugyanígy nem zárkózna el a fővárosi emlékmű eltávolításától sem, csak Martonyi elvtárs túlságosan szolgalelkű ahhoz, hogy erről egyeztetést kezdeményezzen. 2012 júliusában egyébként még azt nyilatkozta, a pásztói emlékmű eltávolítása sincs napirenden - mint ahogy egyetlen emlékműé sem, aztán négy hónappal később már arról szóltak a hírek, hogy hat város is megszabadulhat ettől a szégyentől - a szerk.)
Martonyi hozzátette: úgy látja, az eddigi tapasztalatok alapján az orosz kormányzat - alapos belső egyeztetési folyamatot követően - a megfelelően benyújtott kérelmeket nem utasítja el. A Külügyminisztérium üdvözöl minden olyan lépést, amely segítheti a pásztói emlékmű ügyének minden érdekelt szempontjából megnyugtató és a törvénynek megfelelő rendezését, és ehhez minden segítséget kész megadni - közölte Martonyi János.
(MTI nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready