A Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett miatt vádiratot nyújtott be a Csatáry László ellen indított bűnügyben a Fővárosi Törvényszékhez kedden - erről Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész közleményben tájékozatta az MTI-t.
Zoom
Frissítés: A vádirati tényállás lényege szerint Csatáry László a m. kir. rendőrség hivatásos állományú tagjaként 1942 őszén az első bécsi döntés értelmében a Magyar Királysághoz visszacsatolt Kassára, a Kassai Rendőrkapitányság állományába került.
Kassa 1944. március 19-i német megszállását követően a városban gettót, majd később a kassai téglagyárban internáló-, illetőleg gyűjtőtábort hoztak létre, ahová a helyi rendőrség és csendőrség közreműködésével 1944. április 5. és 22. napja közötti időben a kassai, illetve Kassa környéki zsidóság túlnyomó részét, közel 12 ezer főt internálták.
A Kassai Rendőrkapitányság vezetője, Horváth György rendőr vezérőrnagy, főkapitány-helyettes 1944. május elején a vádlottat mint rendőr-segédfogalmazót nevezte ki a téglagyári internáló- és gyűjtőtábor elöljárójának. Csatáry László ilyen minőségében 1944. május hónapban – pontosabban meg nem határozható időben – "puszta kézzel, és a nála lévő kutyakorbáccsal rendszeresen, minden különösebb indok nélkül verte, bántalmazta az internáltakat nemre, korra és egészségi állapotra tekintet nélkül".
A téglagyári internáló- és gyűjtőtáborban fogva tartott közel 12 ezer főt 1944. május közepe és június eleje közötti időben, tehervagonokba zsúfolva különböző, a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba – legtöbbjüket Auschwitzba – deportálták, amelyben Csatáry László "tevékenyen közreműködött".
A vádirat szerint az egyik transzport elindítása előtt 1944. június 2-án a vádlott a deportálandók közé tartozó egyik személy erre vonatkozó, kifejezett kérése ellenére megtiltotta, hogy a kb. 80 fővel telezsúfolt, ablaktalan tehervagonokon az abban tartózkodók amúgy is embertelen körülményeinek megkönnyítése érdekében ablakokat vágjanak.
Csatáry László állítólagos cselekményeivel az ügyészség szerint "szándékosan segítséget nyújtott a Kassáról a németek által megszállt területeken lévő koncentrációs táborokba deportált zsidók sérelmére elkövetett törvénytelen kivégzésekhez és kínzásokhoz is".
(MTI - HVG nyomán)