Csányi Sándor OTP-vezér a sajtótájékoztatón cáfolta, hogy bármilyen egészségügyi probléma miatt adta el dömpingszerűen az OTP-részvényeket. Az Index szerint úgy fogalmazott: "egy maratont is le tudnék futni", bár azt megerősítette, hogy februárban volt egy szívműtétje. De nem tervezi a visszavonulást, "rá mindenképpen szükség van" a bankban - fogalmazott.
A devizahiteles mentőcsomagról Csányi semmit nem tud, nem volt egyeztetés a Bankszövetséggel, de azt mondta, hogy olyan csomag nem lehet, amit az OTP ne tudna túlélni, legfeljebb az akvizíciókat halasztják el.
Az oligarcházásról azt mondta, hogy jóban van Orbán Viktorral, a politikának ez a szintje már nem érdekli, de ő olyan pozícióban van, hogy ezt nem tudja megúszni. Lázár Jánosról annyit mondott, hogy úgy hallja, egy tehetséges fiatalember, nézzük meg, ezt a trafikügyet is milyen ügyesen elintézte.
A részvényeladásokat azzal magyarázta, hogy nem most, hanem jóval korábban olyan megbízást adott a brókerének, hogy egy bizonyos árfolyamszint alatt adja el a közvetlen tulajdonában álló OTP-részvényeket. Megadott egy alsó és egy felső sávot, s Navracsics Tibor KIM-miniszter múlt heti bejelentése után ezt a szintet elérte az árfolyam, ezért szállt ki.
Csányi azt is elmondta, hogy a részvényeket egyébként is kiszórta volna, csak nem most, hanem legkésőbb ősszel. Az OTP-vezér ugyanis agrárberuházásra készül, azt mondja, hogy 50 milliárdot készül befektetni egy agrárüzletbe. Ehhez idén Csányinak 25 milliárdra van szüksége, ehhez saját forrást, hitelt, és uniós támogatásokat variál. Állítólag a beruházási hitelhez szükséges önrész előteremtéséhez kellett Csányinak a készpénz. A beruházás része egy új vágóhíd Szegeden (Csányi konkréten termékfejlesztést említett), és a Pick új feldolgozóüzemének a felépítése.
(Index nyomán)