A vízvételezési lehetőség megmarad, de olyan mértékben, hogy 10 liter víz kinyerése percekbe fog telni, így szeretnénk elérni, hogy ipari mennyiségű vízkivétel ezeken a közkifolyókon ne legyen - mondta egy ózdi fideszes képviselő júniusban - írja a Nol.
Zoom
A kép illusztráció, de nem elképzelhetetlen
A Facebook közösségi portálon terjed egy "segítségkérő felhívás", amely szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon a zömében cigányok lakta városrészben az önkormányzat a napokban a közkutak egy részét lezáratta, egy részében pedig olyannyira korlátozta a nyomást, hogy jelenleg csak minimális mennyiségű víz csordogál. A felhívás szerint a kánikulában a vízhiány miatt embertelen állapotok alakultak ki, a közkutaknál hosszú sorokban várakoznak az emberek, köztük sokan gyerekek. Arról persze nem érkezett hír, hogy rosszullét miatt riasztották volna a mentőket.

"Darazsak dongnak, a gyenge vízsugár körül fáj a fény" - a rajvédő könnycsatornákban nem csökken a nyomás
A Népszabadság információi szerint az eset nagy valószínűséggel annak a júniusi képviselő-testületi ülésnek a következménye, amelyen a városatyák döntést hoztak a közkifolyók használatát illetően. Az ülésen a fideszes Vitális István képviselő, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke azt mondta: "A közkutak helytelen használata több mint 10 millió forintos kárt okoz évente a városnak, ezért egy munkacsoport most felülbírálta azok szükségességét".
Vitális István szerint a lezárás 27 közkifolyót érint a 123-ból, majd hozzátette: "Van továbbá javaslat 61 kút nyomáscsökkentésére vonatkozóan, ez azt jelenti, hogy a vízvételezési lehetőség megmarad, de olyan mértékben, hogy 10 liter víz kinyerése percekbe fog telni, így szeretnénk elérni, hogy ipari mennyiségű vízkivétel ezeken a közkifolyókon ne legyen".
Frissítés: A 13 milliós veszteséget elszenvedő városnak lopás és pazarlás, a rajvédőknek "színtiszta rasszizmus" - hétfőre már tüntetést is összerántottak
Fürjes Pál, a város polgármestere szerint egyesek felfújják az ügyet. A közkutak évente 13 millió forint veszteséget okoztak az önkormányzatnak, a fürdést és a pocsékolást pedig meg kell akadályozni. Lehet, hogy az emberek többségének jó érzés lopni, de valakinek meg kell fizetni a vizet - mondta a polgármester. A korlátozással együtt mindenki ivóvízhez tud jutni, csak nem 50 liter jön a kútból percenként, hanem öt - tette hozzá.
Nyakó István szocionista országgyűlési képviselő a helyszínen járva azt mondta az MTI-nek: a városvezetés "embertelen" döntése semmivel nem magyarázható. Hozzátette: hétfőn a város vezetőivel szeretné megnyugtatóan rendezni ezt a helyzetet, az elzárt kutakat újranyittatni, a szűkítő gyűrűket leszereltetni. Mint mondta: amennyiben ez nem sikerül, értesíti a katasztrófavédelmet, mert hőségriasztás idején az ózdi eset "már-már kimeríti a humanitárius vészhelyzet fogalmát".
A Demokratikus Koalíció (DK) "mélységes felháborodását" fejezte ki, amiért "az ózdi önkormányzat elzárta a cigánytelepeken a vizet". Az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták, ez "színtiszta rasszizmus, az embertelenség csimborasszója". Közölték, hétfőn Varju László DK-s politikus, független országgyűlési képviselő Ózdra utazik, tájékozódik a polgármesteri hivatalban, a DK helyi szervezete pedig vizet oszt a cigánytelepeken.
Az Együtt-PM azt közölte, hogy Juhász Péter, a választási szövetség társelnöke hétfőn ombudsmani vizsgálatot kezdeményez az ózdi közkutak elzárásával kapcsolatban, bejelentést tesz az ózdi önkormányzat működésének törvényességét felügyelő kormányhivatalnál, továbbá kéri majd az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot (ÁNTSZ), vizsgálja ki, nem történt-e közegészségügyi vészhelyzet.
A Roma Magyar Baráti Társaság (RMBT) tüntetést hirdetett hétfő délutánra az önkormányzat elé azzal a céllal, hogy elérje, azonnal nyissák ki a közkutakat a város lakói számára - közölte a Milla (Egymillióan a magyar sajtószabadságért), jelezve egyúttal, hogy az egyesület támogatja a RMBT-t a tüntetés szervezésében.
(Nol - MTI nyomán)