Huszonhárom éve még Magyarország egyik legjobban őrzött területe volt a Tótvázsonyhoz közeli szovjet katonai bázis, ahová magyarok nem tehették be a lábukat. Az egykori titkos várost ma már belepte a gaz, a szebb napokat megélt épületek pedig lassan az enyészetévé válnak.
Zoom
A hírekben sosem szerepelt, a térképen nem volt rajta, mégis létezett a Bakonyban egy durván 36 hektáros, dupla szögesdróttal elkerített rész, ahol a módszerváltásig több száz szovjet katona élt. Feladatuk a speciális bunkerekben tárolt atomtöltetek karbantartása, védelme volt.
A bázis létrehozása a 60-as években egy balul elsült hadgyakorlat után vetődött fel. Ekkor döntötte el a szovjet katonai vezetés, hogy a Varsói Szerződés valamennyi tagországában létre kell hozni olyan speciális helyeket, ahol a tömegpusztító fegyverekhez szükséges tölteteket biztonsággal lehet tárolni.
A bakonyi bázist szovjet igények szerint a Magyar Népköztársaság pénzéből építették meg. A környéken lakók csak Kis-Moszkvaként emlegették a sűrű erdő közepére épített komplexumot.
Zoom
A korabeli iratok szerint az objektumnak két része volt. A védett területen pihentek az atomtöltetek, míg a laktanyarészben a katonák és hozzátartozóik. Az itt élők kényelmét a többi között étkezde, bolt, sportpályák, pihenőpark, vadászház, óvoda, iskola, teázó, könyvtár és fodrászat is szolgálta.
A zónában élőkre szigorú szabályok vonatkoztak. Bár a bázis magyar területen volt, a parancsokat az itt élők közvetlenül Moszkvából kapták. Annyira titkolták a laktanya létét, hogy a területre a beszámolók szerint 1990-ig egy magyar állampolgár sem tehette be a lábát.
A természet visszavette Kis-Moszkvát
A konténerekben tárolt atomtölteteket még a rendszerváltás előtt elvitték, az utolsó szovjet katona távozása után pedig a Magyar Honvédség kapta meg a területet. Ennek már 23 éve, a területet pedig időközben szép lassan visszavette a Bakony.
Az ORFK légi rendészei a héten berepülték a környéket. A magasból készített képek tanúsága szerint az egykori szuperbázis ma már az enyészeté. A bunkereket benőtte a gaz, az épületek pedig rogyadoznak. Az egykori “Kis-Moszkva” szó szerint szellemvárossá változott.
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(Híradó nyomán)