A jövő évi területalapú agrártámogatás első felét a hazai kifizető ügynökség még e hónap közepén utalja, a legnagyobb haszonélvezők Csányi Sándorhoz, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójához köthető cégek lehetnek - írta a Napi Gazdaság.
Október közepén indul a területalapú támogatások ötvenszázalékos előlegének kifizetése - írta a Napi Gazdaság.
Zoom
"Az agrárszektort nem záratom be."
A földet művelő magánszemélyek és gazdasági társaságok idén rekordösszegű dotációra számíthatnak − tájékoztatta a lapot a kifizető ügynökségként is tevékenykedő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH). A szervezet a fennmaradó másik ötven százalékot jövő év június 30-áig utalja.
Az Európai Központi Bank idén 298,15 forintban határozta meg a forint−euró átváltási árfolyamot, ez mintegy hat forinttal több, mint a tavalyi. Magyarország idén éri el a nyugati tagállamok szintjét a támogatásban, így a keret automatikusan 10 százalékkal nő. E két tényezőnek köszönhetően a gazdálkodók az előző évhez képest mintegy 15 százalékkal nagyobb területalapú támogatásra számíthatnak, az összeg hektáronként megközelítheti a hetvenezer forintot.

A legnagyobb haszonélvezők a Csányi Sándorhoz köthető társaságok, ezen belül is elsősorban a Bóly Zrt. volt. Az e körbe tartozó cégek − egyes kimutatások szerint − összesen 943 millió forint területalapú támogatásban részesültek 2011-ben.
Ez a lap szerint azt jelenti, hogy az OTP Bank vezetőjéhez köthető társaságok csak a területalapú támogatásból csaknem egymilliárd forinthoz jutottak az adott évben. Miután 2011-ben az állam egy hektárra maximum 58 073 forintot fizetett, kiszámítható, hogy a bankvezérhez köthető vállalatbirodalom nagyjából 16 ezer hektár termőföld után igényelhetett támogatást.
A 2011-es évből kiindulva, és a lehető legkisebb birtokméretet, a 16 ezer hektárt véve figyelembe − ami után a cégcsoport idén is benyújthatta támogatási igényét −, úgy ezek a cégek most feltételezhetően több mint egymilliárd százmillió forint területalapú támogatásra számíthatnak - tette hozzá a lap.
(Napi Gazdaság - HVG)
Kapcsolódó: