L. Simon László kétmilliárd forintból állítana föl Trianon Múzeumot Budapesten - derült ki az egyik, költségvetéshez benyújtott módosító indítványból. Az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke a szükséges pénzt az áfabevételekből teremtené elő.
L. Simon László a módosító indoklásában azt írja, hogy bár "a 2010-es választások után számos lépés történt annak érdekében, hogy Magyarország és a magyar emberek ezt a fájó történelmi emléket egyrészt feldolgozzák, másrészt megismerjék, (...) adósak vagyunk azzal, hogy történelmünk ezen szegmensét részletesen megmutassuk, és feldolgozzuk." A képviselő szerint fontos, hogy a fővárosban megfelelő helyszínen és megfelelő gyűjteménnyel létrejöjjön a Trianon Múzeum, amelynek költsége 2 milliárd forint.
A költségvetés Varga Mihály által benyújtott, eredeti változatában már szerepel egy tétel, amely a várpalotai Trianon Múzeumot támogatja ötvenmillió forinttal - a Jobbik szerint az ő nyomásukra.
(Origó nyomán)
Frissítés: Jobbik: az állami Trianon Múzeum létrehozása elégtétel a Fidesz 1990. június 4-i kivonulásáért
A Jobbik örömmel fogadja, hogy L. Simon László végre a magyarság legnagyobb tragédiájával is foglalkozva egy állami Trianon Múzeum létrehozását javasolja, ezzel egy újabb jobbikos programpont valósulhat meg. Amennyiben az új intézmény a június 4-ei emléknappal szemben terveik szerint nem az ünneplést fogja szolgálni, a Jobbik felajánlja segítségét a múzeum létrehozásához.
Nem felejtjük, hogy a Fidesz 1990. június 4-én még kivonult a parlamenti Trianon-megemlékezésről, de most elégtétellel szolgálhatnak. A várpalotai Trianon Múzeum jobbikos javaslatra kaphat költségvetési támogatást 2010 óta. A nagyobb volumenű, kétmilliárd forintból felállítandó, állami Trianon Múzeum azonban nem jöhetne létre, ha a Jobbik nem világított volna rá a holokausztra való emlékezések fényében megmutatkozó kettős mércére.
A Jobbikot ugyanakkor aggodalommal tölti el, hogy ez a Trianon-megemlékezésekkel kapcsolatos, harmadik jobbikos javaslat is nem fog-e az előző kettőhöz hasonló csorbát szenvedni a megvalósulás során. Június 4-e Trianon-emléknappá nyilvánítását már az Országgyűlés megalakulásának napján kezdeményezte a Jobbik, azonban végül ünnepnapot csináltak belőle, mert kellemetlennek érzi a kormány, hogy e téren is számos probléma megoldatlan. Egy múzeumban azonban ezzel is szembe kell nézni, nem lehet a problémákat a szőnyeg alá söpörni. A határon túli osztálykirándulásokra vonatkozó jobbikos javaslatot is úgy valósította meg a Fidesz, hogy 2010-es ígéretükkel is szemben a ciklus végén sem finanszírozzák minden hetedik osztályos tanulónak ezt, pusztán kb. a 15 százalékuknak - mutat rá közleményében Novák Előd országgyűlési képviselő, a Jobbik alelnöke.