Ismeretlen tettes ellen fogalmazott feljelentést állatkínzás miatt Helmeczy László ügyvéd, a nyírbátori székhelyű, 6-os számú választókerület Együtt–PM színeiben induló jelöltje, de azért támpontok sokaságával segíti a rendőrséget, merre is keressék a "tetteseket".
Az ügyvéd azt nehezményezi: egyre gyakoribb, hogy bizonyos tüntetéseken "láthatunk pórázon vezetett libát, összekötözött szárnyú és lábú libákat a nyakukon szorosra húzott masnival, sőt az sem ritka, hogy ezeket a szerencsétlen jószágokat gágogásra kényszerítik."
Zoom
Az ügyvéd úr (j) Ártatlan Gordonka társaságában
Mint azt feljelentésében írta, amióta Bajnai Gordon bejelentette, hogy visszatér a hazai politikába és indul az országgyűlési választásokon, a kormánypártok, valamint a hozzájuk közeli média azonnal előhozakodott a Hajdú-Bét-üggyel, a károsult libatenyésztőkkel. Bár "minden józan gondolkodású személy tudja, hogy ezekhez a károkhoz gyakorlatilag Bajnai Gordonnak semmi köze", több mint egy éve megszakítás nélkül folynak a "libás" tüntetések országszerte – írta.
"Ahol Bajnai Gordon megjelenik, ott azonnal megjelennek a gágogók, közhasznú bérgágogók, a kényszer-bérgágogók, megfelelési gágogók, sőt újabban (pl. Kislétán) a megélhetési gágogók is. Célszerű kijelölni részükre különböző politikai nagygyűlések helyszínén gágogásra kijelölt területet, hogy nyugodtan gágoghassanak a libák helyett." Helmeczy azt hazudja, nem az ellen van kifogása, hogy egyesek gágognak "eszeveszettül, hangosan, vezényszóra." Az viszont álláspontja szerint törvényileg tilalmazott, hogy pórázon vezetett, összekötözött szárnyú, összekötött lábú libákat hurcolnak, és az állatokat nem ritkán "gágogásra kényszerítik".
Az ügyvéd kitért egy konkrét esetre is. "2013. november 21. napján Nyírbátorban a Bajnai Gordon és az ellenzéki képviselőjelöltek érkezésére váró személyek több libát összekötözve, azokat sanyargatva, tollaikat, végtagjaikat összeszorítva gágogásra bírtak. (...) A Btk. szerint, aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, vétséget követ el. A libák sanyargatása az állatvédők szerint már a kényszertömés esetén is alkalmas az állatkínzás megállapítására."
Helmeczy László azzal zárja feljelentését: ha ezt az esetet a törvény szigorának megfelelően tisztázzák a hatóságok, "úgy talán meg lehet állítani a választásokig tervezett állatkínzások sorozatát."
(Nol nyomán)