Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár döntött a holokauszt-emlékévhez kapcsolódó Civil Alap – 2014 pályázatának nyerteseiről, a parlament kulturális és sajtóbizottsága javaslatának alapján – tudatta a Miniszterelnökség.

"Egyelőre elég lesz, János, elégedettek vagyunk veletek, de az antiszemitizmus újabb fellángolásának elkerülése végett a jövőben inkább fű alatt kérnénk a hasonló összegeket. pl. kárpótlások formájában, mint eddig, mi úgyis tudunk róla"
Egy tavalyi kormányhatározat másfél milliárd forintos kerettel hirdetett meg programot az emlékév „céljainak társadalmasítása érdekében”, civil és önkormányzati kezdeményezések támogatására. Mint a Miniszterelnökség részéről kifejtették, a kezdeményezés célja az volt, hogy az emlékévet, annak céljait a „magyarországi zsidó közösségek, valamint a civil szféra bevonásával megismertessék a társadalommal, segítsék a szembenézést a történelemmel, valamint ösztönözzék a társadalmi aktivitást”. A határidőig, tavaly november 15-ig beérkezett 1073 érvényes pályázatot a kiírásban foglaltaknak megfelelően a parlamenti testület véleményezte és rangsorolta, majd december 10-én előterjesztette a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak. A bizottság javaslatot tett a másfél milliárdos keret felhasználására, valamint – a szükséges források rendelkezésre állása esetén – háromszázmillió forint értékben további támogatásra érdemes pályázatokat is megjelölt.
A Miniszterelnökség végül egy magasabb összeg, 1,8 milliárd forint elosztásáról döntött, ebből összesen négyszáz társadalmi kezdeményezést támogat a civil alap. A kormányzati honlapon elérhető lista szerint például a Budapesti Zsidó Hitközség huszonnégymilliót kap "kulturális eseménysorozatra", a Tom Lantos Intézet több mint tízmillióból szervezhet konferenciát, nyári egyetemet, a Lánchíd Rádió pedig másfél milliót kap "történelmi rádióműsor" készítésére – de forráshoz jut mások mellett a Libri és az Osiris Kiadó is.
Az ATV húszmilliónyi pályázati pénzt kap rövidfilmsorozat készítésére és sugárzására, illetve több önkormányzat, valamint fővárosi és vidéki zsidó hitközség kezdeményezését is támogatják az alapból. Lesz tematikus kiállítás az egri Dobó István Vármúzeumban, s még a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban is szerveznek programokat az emlékévhez kapcsolódóan.
Suchman Tamás volt MSZP-s politikus Somogy megye hat településén állíthat emlékművet, ehhez hárommillió forintos támogatást ítélt meg a Miniszterelnökség.
(Magyar Hírlap nyomán)