Ha életbe lép a kilátásba helyezett uniós szankciók harmadik szakasza, az nagyon súlyosan érinti Oroszországot is, amely nem nyerheti meg az ezzel járó gazdasági háborút - mondta Martonyi János külügyminiszter a Kossuth Rádióban.
A tárcavezető kiemelte: a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és "Szlovákia"), valamint Németország külügyminiszterei csütörtökön Budapesten vitatják meg az ukrajnai helyzetet és egyeztetik álláspontjaikat az uniós külügyminiszterek hétfői ülése előtt. A V4 az ukrán válságot illetően végig egységesen cselekedett, és a visegrádi országok szorosan kötődnek Németországhoz, ezért jelentős, hogy most a német külügyminiszterrel is egyeztetnek - mutatott rá.
Martonyi János kifejtette: arról tanácskoznak, hogy mit tudnak gyorsan és hatékonyan nyújtani Ukrajnának, vagyis milyen lesz az integrációs válasz. A V4 álláspontja szerint mielőbb létre kell jönnie a társulási megállapodás politikai részének, mert ez egyértelmű és világos üzenet lenne, hogy legitim az ukrán kormány, és gyorsan segíteni kell neki, hogy túllépjen a jelenlegi válságon - magyarázta. Azt mondta, Ukrajnának egyoldalú kereskedelmi kedvezményeket kell kapnia az uniótól, ami jelentős segítség lenne, továbbá szükség van a vízumliberalizáció felgyorsítására. A pénzügyi csomag összeállítása pedig jelenleg is folyik - tette hozzá.
A külügyminiszter szerint ugyanakkor beszélni kell szankciókról is, ugyanis elég nagy a valószínűsége, hogy ezek második szakasza is elindul, tehát utazási korlátozásokat léptetnek életbe és befagyasztják bizonyos személyek vagyonát.
Megjegyezte: vannak kedvező jelek is, hogy talán mégis megindulnak a tárgyalások.
Martonyi János szerint fontos kérdés, hogy az Európai Tanács múlt heti ülésén elhatározott szankciós menetrend harmadik szakaszára át kell-e térni. Az első szakasz még nem súlyos, talán a második sem annyira, de a harmadik mindenkire nagyon komoly hatással jár, és Vlagyimir Putyin orosz elnök előtt sem lehet kétséges, hogy hosszú távon Oroszország nem nyerheti meg az ezzel járó gazdasági háborút - értékelte.
A külügyminiszter hangsúlyozta: egyre több ország szólal meg az ügyben, mert a helyzet olyan mértékben zavarhatja meg a második világháború után kialakult világrendet, ami senkinek nem áll érdekében.
(MTI)