"A magyar történelem és mindnyájunk gyásznapja 1944. március 19-e" - mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke az ország német megszállásának 70. évfordulóján Közös a múltunk, közös a jelenünk címmel tartott megemlékezésen szerdán Budapesten.
A "magyar holokauszt" 70. évfordulója alkalmából meghirdetett Mazsihisz-rendezvénysorozat nyitó eseményén, a Dohány utcai zsinagóga előtt Heisler András közölte: "ezen a napon vonultak be a náci csapatok Magyarországra, és elfoglalták hazánkat". A megszállással az út, amelyet az ország akkori vezetői számunkra kijelöltek, már korábban elkezdődött, egyebek mellett a numerus clausus-szal, a zsidótörvényekkel, Kamenyec-Poldolszkijjal és a "roma holokauszttal" - tette hozzá a Mazsihisz elnöke.
A megemlékezésen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv református püspök, és persze Ilan Mor izraeli nagykövet.
(MTI nyomán)
Frissítés: az Origó képgalériája megörökíti az utókornak, milyen szépen összefújta a szemetet a szél Gyurcsánytól Deutschig, hogyan örül meg Semjén Fodornak, és melyik az a társaság, amelyik nem menekül fejvesztve, halálra rémülten, ha egyszer csak felbukkan Hegedűs Zsuzsa:
Zoom
Zoom
Klára bizony öregecskedik...
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom