A rendőrök felszólították a zsidókat, hogy hagyják el a munkaterületet, ellenkező esetben kényszerintézkedést alkalmaznak.
Azokat a tüntetőket, akik nem tettek eleget a felszólításnak, elkezdték kivinni a munkaterületről - adja hírül a Népszava.
Zoom
Az ATV szerint nagy a rendőri jelenlét, az építési területet körbevették a rendőrök, ezzel elvágták az épülő emlékművet a demonstrálóktól. Ettől függetlenül az este hatra tervezett rendezvényt megtartják a téren.
Frissítés: A munkaterületről összesen 21 tiltakozót vittek ki az egyenruhások. A hisztizők kifogásolták, hogy az akciót vezető rendőrtiszt csupán ismertette velük a jegyzői határozatot, ám semmilyen hivatalos dokumentumot nem mutatott fel. Ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy elhamarkodott a rendőri intézkedés, mert 15 napon belül fellebbezéssel lehet élni a közigazgatási döntéssel szemben.
Az ATV kérdésére a BRFK elmondta: 21 fővel szemben a rendőrség jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértésének elkövetése miatt feljelentést tesz.
Előkerült Herényi, Ujhelyi még itt is Sneider Tamás ellen tiltakozott:
A Népszava képgalériája a törődést láthatóan élvező metéltekről:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Mulatságos jelenet: Rákosi unokái demokráciát követelnek:
"Túlélők" beszámolói:
Az Imre olyan előadást tartott bent...
Korábban írtuk: Az éjszaka folyamán újra felállították a munkások a Szabadság téren a kordont a tervezett emlékmű munkaterületén, viszont a hajnalban kiérkező zsidók – mintegy harmincan - újra elfoglalták "helyüket" a szobornál – ezúttal nem bontottak, egyszerűen bementek a területre. Két rendőr ugyan egy pillanatra útjukat állta, végül hagyták, hogy erőszakmentesen letelepedjenek, ahogy pénteken és hétfő hajnalban is tették.
Zoom
Fontos változás viszont, hogy tegnap a józsefvárosi jegyző határozatával birtokvédelmet biztosított a kivitelező cégnek, vagyis a munkások akár rendőri segédlettel is folytathatják a vitatott emlékmű építését. A demonstrálók egyik szervezője, Zsidó Magyar Fruzsina elmondta: még nem látták a határozatot, de várják, hogy bemutassák nekik az éjszakai munkavégzést megmagyarázó engedéllyel együtt. Azt követelik, hogy a kormány halassza el a már majdnem kész ’44-es német megszállási emlékmű befejezését, és az ügyben kezdjen szakértői és társadalmi egyeztetést.
Akár a rendőröket is bevethetik tehát a Szabadság téren a tüntető zsidókkal szemben. A kivitelező cégnek elege lett ugyanis a "polgári engedetlenségi akcióból", ami miatt péntek óta nem tudja befejezni az emlékmű építését, és birtokvédelmet kért. Ezt a józsefvárosi jegyző meg is adta. A helyhatóság tegnap közölte: "az ügy jelenleg már végrehajtási szakaszban van, tehát a kérelmet elbírálva a jegyző a kérelemnek helyt adó határozatot hozott és végzéssel a végrehajtás foganatosításáról is rendelkezett". Az egyértelműség kedvéért hozzátették: "a kérelmezőt a birtokvédelem megilleti, ezért a jegyző a határozatában ennek megfelelően rendelkezett". Magyarul: a kivitelező van birtokon belül.
Ismert, a demonstrálók pénteken hajnalban - polgári engedetlenségi mozgalmat hirdetve - "foglalták" el a leendő emlékmű helyét, és a majdnem kész talpazat mellett élőláncot alkotva azóta is sikerrel akadályozták, hogy a munkások folytathassák az építkezést. Pedig tegnap délelőtt már a szoborcsoport egyes részeit - a bronz alakok "díszletéül" szolgáló márványoszlop-torzókat - is a helyszínre szállították, és kissé távolabb lepakolták.
(Népszava korrigálva)
ATV-s zsidójárásjelentés: