Még egyet sem számolt fel, máris új gettót hoz létre a Fidesz Miskolcon, mondta Jakab Péter csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Jobbik önkormányzati képviselője szerint illegális beköltözők jelentek meg Miskolc-Bedegvölgy városrészben, amiről az önkormányzat tud, mégsem tesz ellene semmit, ezzel pedig újabb városrészt indítanak el a gettóvá válás útján.
A képviselő elmondta: lakossági bejelentést követően bejáráson győződött meg arról, hogy igénytelen családok költöztek be kisgyerekekkel lakhatásra alkalmatlan bedegvölgyi gazdasági épületekbe lakcímkártya nélkül. A túlzsúfolt putrikban nem megfelelő a szennyvízelhelyezés, szabálytalan a füstelvezetés, a hulladékot égetik, a lakók pedig sok esetben fenyegetik a környéken élőket. Vagyis megjelent egy új cigánytelep magva, aminek a „szárba szökkenését” most még meg lehetne akadályozni, az önkormányzat azonban „annyira el van foglalva a gettófelszámolás kommunikációjával, hogy közben észre sem veszi, hamarosan létrejön egy újabb, a 16. cigánytelep Miskolcon” – hangsúlyozta Jakab Péter.
A Jobbik és a Települések Megmaradásáért Egyesület ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett, hogy kiderüljön, miért nem lép fel a város az új gettólakókkal szemben. Eszerint az önkormányzati rendészet ugyan ellenőrizte a területet, de nem élt a szankcionálás lehetőségével, a gyámhivatal pedig a miskolci családsegítővel egyetértésben úgy látja, a kialakult helyzet nem indokol hatósági intézkedést, mondván: „ennél sokkal rosszabb körülmények között is él számtalan család, amely szintén nem von maga után gyámhivatali intézkedést” – idézett Jakab Péter a vizsgálati anyagból.
Jakab Péter szerint ismét kiderült, a Fidesz csak beszél a telepfelszámolásról, miközben tovább folytatódik Miskolc züllesztése: a látványos hatósági razziákat nem követi semmilyen intézkedés, sőt a súlyos gyermekveszélyeztetéssel szemben arra hivatkozva nem lépnek fel, hogy ennél sokkal súlyosabb esetekben sem szoktak fellépni, helyette marad a renitensek kétmilliókkal történő jutalmazása.
A képviselő nyomatékosította: ha a Jobbik átveszi Miskolc irányítását, az érpataki modell segítségével úgy fogják felszámolni a gettókat, hogy az az adófizetőknek egyetlen fillérjükbe sem fog kerülni, sőt a büntetések kiszabásával és a segélyek megvonásával plusz forrásokhoz fogják juttatni a várost.