Szanyi Tibor szerdán sajtótájékoztatón mindenkitől elnézést kért azért, hogy az EP pénzén kiutaztatta Brüsszelbe a gój motorosokat, de lemondani delegációvezetői posztjáról egyelőre nem hajlandó, csak akkor, ha mindenki más is lemond a pozícióiról.
"Okom van elnézést kérni mindazoktól, akik az elmúlt napokban dermedten figyelték a rólam szóló híreket" - így kezdődött az a sajtónyilatkozat, amelyet a szocialisták európai parlamenti delegációvezetője tett szerdán. Szanyi Tibor többször is elnézést és bocsánatot kért azért, amiért az EP pénzén korábban kiutaztatta Brüsszelbe a gój motorosokat, majd amikor ez kiderült, akkor az őt bírálókat visszatámadta.
Szanyit szerdán délelőtt hallgatja meg az MSZP etikai bizottsága a Demokratikus Koalíció (DK) pedig korábban a delegáció éléről való lemondását követelte. A Népszabadság szerdán arról írt, hogy Szanyi az MSZP vezetőinek levélben magyarázkodott, ebben többek között azt írta, hogy a gój motorosok nem szélsőjobboldali szervezet (ezt megerősíthetjük - a szerk.), és hogy ő csak az euroszkeptikusokat akarta közelebb vinni az Európai Unióhoz.
"A támadás, bár engem ért, barátaim, támogatóim, elvtársaim sokasága bajlódott azzal, hogy bizalomból védenek rengeteg ember előtt" - hangsúlyozta Szanyi. Mint mondta, hatalmasat tévedett, amikor azt gondolta, hogy tőle távoli jobbra álló emberekkel meg tudja értetni az európai értékeket. Szanyi külön bocsánatot kért az újságíróktól, amiért indulatosan nyilatkozott korábban a munkájukról, a sajtótájékoztató előtt szokásához híven a teremben lévő összes újságíróval és riporterrel külön kezet fogott. Ugyanakkor a politikustól nem lehetett kérdezni, az MSZP sajtófőnöke szerint azért szükségtelenek a kérdések, mert minden lehetséges kérdésre adható válasz benne van a nyilatkozatban - mondta a HVG-nek.
"Rosszul tettem, hogy politikusként inkább szítottam, mintsem mértékeltem volna a közéleti küzdelmek hangvételét" - mondta Szanyi, aki ugyanakkor egy finom kritikát a sajtóval szemben azért most is megengedett, mint mondta: "alábecsültem egyesek közvéleményformáló képességét". Szanyi szerint lehet, hogy a sajtó kritikus volt vele, de "az angyalföldi népek picit sem dőltek be ellenfeleink aknamunkájának" - fogalmazott a múlt rendszert idéző kifejezésekkel Szanyi.
A politikus válaszolt a lemondását felvető DK-nak is, akiknek azt üzente, kész megválni attól a pozíciójától, amit két és fél évig tölthet be, de ennek feltétele, hogy bontsák fel a DK-val kötött megállapodást, és mondjon le mindenki a maga pozíciójáról, majd osszák újra a pozíciókat. "A lelkiismeretem tiszta, semmilyen szabálytalanságot nem követtem el. Bár sokak rám zúduló haragja érthető, mégis bizalmat kérek" - mondta a sajtótájékoztató végén a politikus.
Szanyi nem mulasztotta el megjegyezni, hogy a választók kiutaztatása Brüsszelbe a képviselői munkájának része, ezért nem érti a felzúdulásnak azt a részét, amely szerint ő az EP pénzén vitt ki bárkit is, hiszen "minden egyes EP-képviselő joga és feladata évente 110 európai polgárt brüsszeli látogatásra vinni az EP költségén" - tette hozzá.
(HVG nyomán)
Frissítés: persze hogy megúszta
Szanyi Tibor semmilyen szabálytalanságot nem követett el - így döntött szerda délelőtt az MSZP országos etikai és egyeztető bizottsága, amely személyesen hallgatta meg az európai parlamenti képviselőt az elmúlt napok történései miatt. Szanyi Tibornak tehát nem kell feladnia a delegációvezetői posztját az MSZP illetékes bizottsága szerint - adja hírül az Index.
Az etikai bizottság a lap információja szerint ugyan figyelmeztetésben részesítette Szanyit, és megkérte a képviselőt, hogy tartózkodjon a hasonló lépésektől, de elfogadta a nyilvánosan is közzétett bocsánatkérését.
Arról álmodozik, hogy miniszterelnök lesz
Ez derül ki a mai sajtótájékoztatós jópofizásból (1:36-tól, a többi halálosan unalmas képmutatás és álszent mellébeszélés):