Drasztikusan nőtt az illegális bevándorlók száma, sorra nyitnak a menekülttáborok. Egész Európa szenved, a szociális háló túl csábító a közel-keleti és afrikai menekülteknek.
Mint arról már számtalan esetben írtunk korábban, az illegális bevándorlók száma ugrásszerűen nőtt az elmúlt évben. A tendencia nem változott, így a legfrissebb hírek szerint egy újabb, háromszáz határsértő befogadására alkalmas ideiglenes menekülttábor kezdi meg működését hamarosan. A Délmagyarország című lap szerint az algyői önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó, de a nagyközségtől több mint tíz kilométerre lévő Nagyfán hozzák létre az intézményt.
Nagyfán először tavaly nyáron helyeztek el menekülteket. A büntetésvégrehajtási-intézet területén kialakítandó tábor ismét ideiglenes nyitott befogadó állomásként fog működni, így az ott elhelyezett menedékkérők mozgását nem korlátozzák. Ennek megfelelően elhagyhatják majd az intézmény területét, ki- és belépésüket a befogadó állomás nyilvántartása fogja rögzíteni.
Zoom
Ez a gyakorlat egyáltalán nem egyedi, a legtöbb táborból ki-be járkálnak a lakók, akik sok esetben követnek el bűncselekményeket is, legyen az rablás, verekedés, vagy kábítószer-kereskedelem. Erre láthatunk példát Debrecenben is, ahol ráadásul nemzetiségi „bandaháborúk” is szoktak kirobbanni, amik megállításához általában rohamrendőrökre van szükség.
Az illegális bevándorlók ugyanakkor nem csak Magyarországon okoznak gondot, hanem szerte Európában. Ennek komolyságát mutatja, hogy vasárnap ért véget egy, az illegális bevándorlás és az embercsempészet ellen indult kéthetes, összehangolt uniós rendőri akció. A Mos Maiorum névre keresztelt művelet a schengeni övezet külső és belső határaira egyaránt kiterjedt. Az akció célja azok azonosítása volt, akik törvényellenesen jutottak be az Európai Unióba, valamint azon bűnöző hálózatok meggyengítése, amelyek elősegítik az illegális bevándorlást.
Zoom
A rendőrkézre kerülő bevándorlókat ilyenkor hazaküldik, ha hazájuknak van érvényes visszafogadási egyezménye az Európai Unióval, máskülönben vizsgálati fogságba kerülnek vagy szabadon engedik őket, de kiutasító határozattal. A bevándorlók emberi jogaiért küzdő liberális szervezetek szerint viszont egy ilyen hatósági akció bűnözőkként állítja be a bevándorlókat, a menedékkérőket pedig úgy, mintha vissza akarnának élni a rendszer nyújtotta lehetőségekkel. Ami tegyük hozzá, így is van, és ezt érdemben nem is szokták tagadni az érintettek.
Eközben Olaszországba százezres számban özönlenek a menekültek, akik - sokak félelme szerint - évszázadok óta leküzdött járványokat hoznak magukkal a kontinensre. Az olasz rendőrök a tbc-től, rühtől és más betegségektől félnek leginkább, de az ebola terjedése miatt sem árt óvatosabbnak lenni. Magyarországra a menekültek tranzitországként tekintenek, tehát nem nálunk akarnak maradni, céljuk inkább Németország vagy Franciaország. Ennek ellenére súlyos milliárdokat költünk rájuk, a térség első EU-s határát adó országaként ugyanis nálunk akad fenn a hálón a legtöbb ember.
Magyarországon Balassagyarmaton, Békéscsabán, Bicskén, Debrecenben, Fóton, Vámosszabadin, Nyírbátoron, és immár Nagyfán lesz menekültek fogadására alkalmas tábor. A hazánkba érkezett illegális bevándorlók száma tavaly nagyon megugrott, a 2012-es 2157 főről 18900 főre nőtt. Hogy a 2014-es adatok hogy alakulnak, még nem tudhatjuk, de akár a húszezer főt is meghaladhatja a kéretlen vendégek száma.
(MTI - Alfahír nyomán)
Korábban írtuk: Nagyszerű ötlet: új menekülttábort nyitnak Nagyfán - a "vendégek" mozgását nem korlátozzák, ki-be járkálhatnak
Háromszáz határsértő befogadására alkalmas ideiglenes menekülttábor kezdi meg működését az algyői önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó, de a nagyközségtől több mint tíz kilométerre lévő Nagyfán - írta hétfői számában a Délmagyarország.
Magyarország idén ismét rendkívüli bevándorlási problémákkal szembesült, ugrásszerűen nőtt a hazánk területére illegálisan érkező, menedékjogot kérő külföldiek száma, és már a nyári hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy a menekülteket befogadó intézményrendszer kapacitása nem elegendő - közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a Csongrád megyei napilap szerint.
Nagyfán először tavaly nyáron helyeztek el menekülteket. A büntetésvégrehajtási-intézet területén kialakítandó tábor ismét ideiglenes nyitott befogadó állomásként fog működni, így az ott elhelyezett menedékkérők mozgását nem korlátozzák. Ennek megfelelően elhagyhatják majd az intézmény területét, ki- és belépésüket a befogadó állomás nyilvántartása fogja rögzíteni.
(MTI)