Éjjel-nappal özönlenek a menekültek Magyarországra. Máig emlegetik azt az esetet a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen, amikor egy komplett koszovói falu próbált átszökni a jelenlegi magyar határon.
A mintegy ötvenfős csapatban ott volt a falu polgármestere, a tanárnő, a postás, de még a tűzoltó is. A falu vezetője mindenkit egyenként bemutatott a rend­őrök­nek. Ezen a kirendeltségen vizitelt a Bors, ahol már a kapuban legalább húsz afrikai és arab származású menekültbe botlottak.
Zoom
A rácsos cellákban egy napig őrzik a menekülteket, majd gyűjtőtáborba viszik őket
A kirendeltség vezetője, Éberhardt Gábor alezredes elmondta: az illegális határátlépőket legfeljebb 24 órán keresztül tartják itt őrizetben. Ezalatt kihallgatják, orvosi vizsgálat alá vetik, ha szükséges, lefürdetik őket, enni és inni kapnak. Ezután átadják a bevándorlási hivatalnak, és menekülttáborokba szállítják őket. Tavaly 61 különböző államból érkeztek határsértők, több mint 30 ezren. A legtöbben a nyomorban tengődő Koszovóból, illetve a polgárháborús Szíriából és Afganisztánból jöttek.
Zoom
A nőket, gyerekeket külön őrzik, de a családokat egyben tartják
Naponta több száz határsértő kerül a kirendeltség udvarán lévő, zsúfolásig megtelt cellákba és konténerekbe. A lap ottjártakor zömében fiatal, munkanélküli koszovói férfiak voltak a cellákban. Egyikük a rácson keresztül elmesélte: nagybátyja Németországban él, hozzá akart eljutni. Hat társával két hete indultak, felváltva utaztak gyalog és autón Szerbián keresztül. Ételt alig kaptak az embercsempészektől, sokat éheztek, de cigaretta volt náluk bőven.
Zoom
Most már a mi gondunk
Egy szőke, világos bőrű arab asszony viszont másfél hónapja indult el Szíria keleti feléből. Könnyekkel küszködve mesélte, hogy férjét ismeretlen fegyveresek hurcolták el otthonukból, de nem közölték az okát. Azóta nem látta őt élve. A nőnek nincsenek rokonai külföldön, egyedül lesz kénytelen boldogulni.
Rengeteg szülés előtt álló nő próbál bejutni a határon. A csempészek azt hazudják nekik, hogy ha a baba Magyarországon születik, akkor rögtön uniós állampolgárságot kap. Tavalyelőtt egy koszovói nő pár perccel az elfogása után szült meg egy röszkei benzinkúton.
Zoom
Kitaposott ösvény a jelenlegi magyar határtól 500 méterre
Furcsa esetek
Akkor is alig hittek a szemüknek a rendőrök, amikor egy hófehér öltönyben bandukoló, idős kubai úrra bukkantak, aki magányosan húzta maga után a kerekes bőröndjét. Eddig a legidősebb határsértő 96 éves volt, sőt egyszer egy szír nagymamát kerekes székkel próbáltak áttolni a határon. A legelszántabb menekült pedig másfél év alatt gyalogolt el egyedül Afganisztánból Magyarországra.
(Borsonline nyomán)