Nyílt levél Áder János köztársasági elnöknek
Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!
Köztudomású, hogy a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából az Ön kérésére némultak el a magyarországi médiumok hetven másodpercre, hogy ezzel a csenddel, némasággal hívják fel a figyelmet a tragédia szörnyűségére. A kezdeményezés célja az volt, hogy a megszokott, rutinszerű és ezért egyre kevésbé hatásos szónoklatok helyett a társadalom figyelmét alternatív módon hívja fel a felebaráti szeretet fontosságára, az emberi élet mindenek feletti tiszteletére. Arra, hogy az ember – akármilyen vallású, bőrszínű, nemzetiségű – az isteni teremtés koronája.
Február 2-án hazánkba látogat Angela Merkel német kancellár. Nyilvánvaló, hogy hazánk Németországhoz fűződő viszonya gazdasági, politikai és kulturális értelemben egyaránt létfontosságú. A két nemzet közötti barátság, együttműködés alapfeltétele a magyarság stabil jövőjének. Ismerjünk közös múltunk fekete lapjait, de egyúttal bízunk közös jövőnk fényes távlataiban is. Ebből az apropóból azzal a kéréssel fordulok Elnök Úrhoz, hogy ezen a napon újra kérje fel a magyarországi médiát, hogy hetven másodperc némasággal emlékezzünk meg a második világháború drezdai bombázására is.
1944 őszétől Drezda városát az amerikai és a brit légierő több hullámban bombázta, a tragédia áldozatainak száma pontosan nem ismert, a különféle kutatások 20 000 és 500 000 közé teszik azok számát. Azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy amíg a számok a mennyiséget mutatják, a minőséget maga az élet adja, amelyből akár egyetlen egy kioltása is pótolhatatlan veszteség.
Tisztelt Köztársasági Elnök Úr!
Kérem Önt, hogy a zsidóság tragédiájára való közös megemlékezés után most közösen emlékezzünk meg a német emberek tragédiájáról is, kifejezve, hogy a magyarság minden népirtás egyaránt elítél. Mutassuk meg ezekben a vészterhes, puskaporszagú pillanatokban magunknak, német barátainknak és az egész világnak, hogy a magyarság békeszerető nemzet, amely fájdalommal adózik nem csupán a saját, de minden más nép tragédiája előtt.
Egyetértésében bízva,
Tisztelettel,
Vona Gábor, a Jobbik elnöke