Valószínűleg koszovóiak azok a migránsok, akiket leszállítottak a rendőrök hétfő délelőtt a Budapestről Bécsbe tartó railjetről Győrben. A Kisalföld szerint 250 emberről van szó, köztük gyerekekről. A lap úgy tudja, hogy volt érvényes jegyük Bécsig, iratokat viszont nem tudtak felmutatni.
Zoom
A Budapest felől érkező vonatról a győri vasútállomás várótermébe terelték a határsértőket. Vizet adtak nekik, voltak, akik szinte pillanatok alatt elkapkodták a palackokat. Tolmácsot hívtak hozzájuk, a családosokat busszal egy őrzött szállóra vitték Győrben.
A lap szerint a határsértők közül többen jól beszélnek németül, angolul.
A váróteremben az utolsó hírek szerint nem volt rendbontás, de érezhető a feszültség, mert nem tudtak megegyezni a rendőrök az ott maradt menekültekkel. Civileket nem engednek be most oda.
A váróteremben - bár tilos, de - sokan szívják a cigarettát, a zárt helyiségben kevés a szabad levegő. Közben egy ember rosszul lett, valószínűleg azért is, mert napok óta nem evett. Őt kivitték a váróból, mentőt hívtak hozzá.
Frissítés: A helyszínre érkezett a koszovói konzul - a határsértők Németországba akarnak eljutni
Tárgyalás zajlik a koszovói konzul és a határsértők között. Kocsis Tünde alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint nehéz megoldást találni, mert a váróteremben lévők egyhez ragaszkodnak: Németországba akarnak eljutni, nekik nem opció, hogy hazamenjenek és itt sem akarnak maradni.
Nyilvánvalóan felszámoltak otthon mindent - a jogszabályok ugyanakkor nem engedik meg, hogy a rendőrség ˝becsukott szemmel˝ elengedje őket.
Zoom
Kocsis Tünde szóvivő elmondta, a Railjetről mintegy 230 határsértőt szállítottak le, majdnem mind koszovói. Huszonketten együttműködtek a rendőrséggel, őket előállították tiltott határátlépés kísérlete miatt. Münchenbe szólt a jegyük, és azért is ragaszkodnak ahhoz, hogy tovább utazhassanak, mert ők ezt kifizették.
Zoom
Közben Szombathelyről készenléti rendőrök érkeznek Győrbe.
2. frissítés: Debrecen nyert 200 koszovóit
Kiizzadták a "megoldást": a családosokat beviszik a rendőrségre, ott regisztrálják, majd a debreceni befogadóállomásra szállítják őket. Az egyedülállóknak nyilatkozniuk kell, hogy kérnek-e menekültstátuszt. Ha nem, akkor nyilván kitoloncolják őket, ha igen, akkor elbírálják, hogy melyik befogadóhelyre kerülhetnek.
A Kisalföldnek sikerült megszólaltatni a Budapestről Győrbe rendelt tolmácsot. Elmondta, mindegyik menekült gazdasági okok miatt hagyta el a hazáját, sokan a házukat is eladták, felszámoltak mindent. A tárgyalásoknál a fordulópont akkor jöhetett el, amikor kimondták: vagy megállapodás születik valamilyen irányba, vagy itt maradnak a vasútállomáson, ami senkinek sem jó. A megyei lap tudósítója szerint a családosokat már el is szállították, a határsértők között sok a kiskorú.
(Kisalföld - HVG nyomán)