Az ellenzéki pártok nem támogatják az Iszlám Állam elleni küzdelemben való magyar részvételt, ezért az erről szóló tárgyalások megrekedtek - mondta a Fidesz frakcióvezetője.
Rogán Antal frakcióvezető közölte: a kezdeményezésére hétfőn ötpárti egyeztetést tartottak a parlamenti pártok frakcióvezetői. A megbeszélésen Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében tárgyaltak az IÁ elleni küzdelemben való magyar részvételről.
Kiderült azonban - mondta -, hogy az ellenzéki pártok nem támogatják az IÁ elleni küzdelemben való magyar részvételt.
Mivel a kormánypártoknak nincs meg a kétharmados többségük, hogy ezt az ügyet keresztülvigyék a Házon, ezért úgy ítélik meg, hogy "az IÁ elleni koalícióban való magyar részvételről folyó tárgyalások megrekedtek" - közölte a Fidesz frakcióvezetője.
Jelezte, erről részletesen tájékoztatja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, és ennek fényében kell neki és Hende Csabának döntenie arról, hogy ezt a kezdeményezést fenntartják-e, vagy a részvételnek valamilyen más formájáról tárgyal Magyarország a későbbiekben.
Rogán Antal beszámolt továbbá róla: az ötpárti egyeztetésen arról is tájékoztatást kaptak a frakcióvezetők - Fürjes Balázs kormánybiztostól, Simicskó István sportért felelős államtitkártól és Gyárfás Tamástól, a Magyar Úszószövetség elnökétől, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) alelnökétől -, hogy Magyarország pályázhat a 2017-es vizes világbajnokságra, miután a mexikói Guadalajara szerdán visszalépett a két év múlva esedékes esemény megrendezésétől.
A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: az ügyben a döntést a kormánynak kell meghoznia.
Szigetvári: az Együtt nem utasítja el a nemzetközi szerepvállalást
Az Együtt - A Korszakváltók Pártja nem utasítja el az Iszlám Állam elleni fellépés ügyében a nemzetközi szerepvállalást, és nyitott a kormánypártokkal való egyeztetésre is - közölte az MTI-vel a pártocska elnöke.
Szigetvári Viktor a Fidesz frakcióvezetőjének keddi a szavaira reagálva azt állítja, hogy Rogán Antal nem mond igazat, amikor arról beszélt, hogy az ellenzéki pártok nem támogatják az Iszlám Állam (IÁ) elleni küzdelemben való magyar részvételt, ugyanis az Együttel nem egyeztetett az Iszlám Állam elleni fellépés ügyében.
Hangsúlyozza, hogy az Együtt elkötelezett Magyarországnak az észak-atlanti szövetségi rendszerhez való tartozása mellett, és nyitott a nemzetközi szerepvállalással kapcsolatban. Hozzáteszik, hogy pártjuk álláspontját Rogán Antal ebben a kérdésben nem kérte ki, mert "szégyenszemre" csak a frakcióval rendelkező pártokkal egyeztetett, miközben két, az Együtthöz tartozó képviselő is van az Országgyűlésben.
Az Együtt célszerűnek tartja a NATO kurdisztáni kontingenséhez való csatlakozást, mert az a globális terrorellenes küzdelmet segítené, és javíthatná a megtépázott magyar-amerikai kapcsolatokat is - közölte.
(MTI nyomán)
Frissítés: a Jobbik saját sikereként értékeli a kormány visszatáncolását
A Jobbik a hétfői ötpárti egyeztetésen nem támogatta a kormány arra irányuló terveit, hogy Magyarország az Iszlám Állam által fenyegetett iraki Kurdisztán régióba katonákat küldjön. Véleményünket, mely szerint Magyarország biztonsága és a terrorizmus távoltartása mindennél fontosabb, sikerrel képviseltük az euroatlanti érdekek hazai támogatóival szemben, hiszen a Fidesz-kormány visszalépett korábbi álláspontjától.
A Jobbik reméli, hogy a külföldi missziókról szóló mai parlamenti vitában hasonló eredménnyel járunk azon a téren, hogy Magyarország ne csak az Iszlám Állam ellen, de más válsággócokba se küldjön olyan fegyveres erőket, melyek jelenléte hazánkat a terrorizmus veszélyének teszi ki - írja közleményében Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes.