A miniszterelnök szerint bezárandó debreceni befogadóállomást, a vámosszabadi és a bicskei menekülttábort is bővíteni készül a kormány - közölte Vámosszabadi polgármestere a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatójára hivatkozva.
A jelenlegi 216 helyett 300 embert tud majd befogadni a vámosszabadi menekülttábor - közölte Lizákné Vajda Lívia, a település polgármestere pénteken.
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) főigazgatója, Végh Zsuzsanna csütörtökön arról tájékoztatta, hogy a "nemzetközi migrációs helyzetre való tekintettel" emelik a tábor befogadói kapacitását. Jelezte, hogy nemcsak a vámosszabadi, hanem a debreceni és a bicskei menekülttábor befogadószámát is növelik.
Zoom
A debreceni "menekült"tábor az egyik tömegverekedés alkalmával
A polgármester elmondta, hogy a vámosszabadi tábor esetében megpróbálják "épületen belül megoldani" a bővítést: közösségi tereket vonnak össze, ahol újabb matracokat helyeznek el.
Járatsűrítés a "menekültek" kedvéért
Vámosszabadi vezetése tényként kezeli és tudomásul veszi a döntést. A polgármester azt kérte ugyanakkor, hogy a Győrbe közlekedő buszjáratokat sűrítsék, mert elsődlegesen az jelenti a problémát, hogy a "menekültek" nagy száma miatt - akik napjaikat a megyeszékhelyen töltik - nincs hely az autóbuszokon.
A jobbikos Takács Krisztián győri önkormányzati képviselő felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a kormány tovább növeli a menekülttáborok befogadókapacitását. Szerinte "bebizonyosodott, hogy a Fidesz-KDNP-kormány valótlan ígéretekkel vezette félre nemcsak Vámosszabadi, hanem Győr és környéke lakosságát, amikor azt állította, hogy a tábor csak ideiglenes jelleggel fog befogadni menekülteket", mert a jelenlegi intézkedéssel nyilvánvalóvá vált, hogy a bevándorlótábor nem fog megszűnni.
Orbán szóban bezárná
Orbán Viktor hétfőn Debrecenben azt mondta, be kell zárni a debreceni menekülttábort, ami szavai szerint igazából bevándorlótábor. Ezzel a problémával a magyarok nem kívánnak együtt élni - mondta. A gazdasági menekültekkel szemben - kizárólag szóban - nulla toleranciát hirdető kormányfő tehát végleg bezáratná a tábort, ennek ellenére a befogadóállomást jelenleg is uniós pénzből bővítik.
Frissítés: A BÁH megerősítette a vámosszabadi bővítést
Megerősítette a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH), hogy valóban tervezik a vámosszabadi ideiglenes befogadóállomás kapacitásának bővítését.
A BÁH tudatta azt is, hogy a vámosszabadi bővítés nem jelent építési tevékenységet, a már meglévő szobákban növelik az ágyak számát, a közösségi terekben matracokat helyeznek el, valamint a nyári időszakra sátrak felállítását tervezik.
"Csak" napi plusz 4300 forintunk bánja menekültenként
Az ágyakat, matracokat, sátrakat a katasztrófavédelem biztosítja, csak az ellátás, valamint a vizes konténerek bérlése merül fel költségként, amelynek nagyságrendje a naponta változó számú menekültenként 4300 forint. A hivatal közölte azt is, a vámosszabadi befogadóállomáson csütörtökön 240-en tartózkodtak.
A BÁH most azt közölte, április óta folyamatosan nő a Magyarországra érkező menekültek száma, ugyanakkor a hivatal valamennyi létesítménye túlzsúfolt. Azt írták, a menekülteket el kell helyeznie Magyarországnak, így az erre vonatkozó felkészülési tervek már korábban elkészültek.
A hivatal szerint ebben az évben május 22-éig 46 774 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, ebből 24 065-öt koszovói, 9628-at afgán, 5567-et szíriai állampolgár.
(MTI - HVG nyomán)