Az ATV az illegális bevándorlókról kérdezte volna a bicskei lakosokat, de a nagy részük csak kamerán kívül merte elmondani a véleményét.
Bicskén háromszáz fős befogadóállomás működik a Magyarországra érkezett "menekültek" ellátására. A tábor nyílt státuszából fakadóan a lakók szabadon járhatnak ki és be, így a helyiek sajnos közvetlen tapasztalatokkal rendelkezhetnek róluk.
Zoom
A szektatévé stábja több tucat bicskeit szólított meg, véleményüket tudakolva, ám többségük nem akart, illetve mert a kamera elé állni. Azt mondták, félnek a "menekültektől". Azt is megemlítették, hogy tartanak az afrikaiak által behozott "egzotikus" betegségektől, ugyanis egyre többen jönnek onnan.
Többen is úgy tudják, hogy a "menekültek" napi több ezer forintot kapnak az ellátáson és a szálláson felül. A menekülttáborhoz közeli boltokban több eladó is arról számolt be, hogy a helyiek egyre kevésbé vásárolnak már náluk, egyre többen jönnek viszont a menekülttáborból. Elmondták, hogy megnőtt a bolti lopások száma, ugyanakkor a "menekültek" által elkövetett bűncselekménnyel többnyire nem tudnak mit kezdeni: általában nincsenek irataik, ezért a rendőrök csupán visszaviszik őket a táborba.
Az eladók sokszor már csak a lopások nyomát látják, például azt, hogy a ruhaboltban otthagyják a saját alsóneműjüket és a kitépett címkéket, majd az új ruhában távoznak. Van olyan üzlet, ahol az elmúlt hetekben megduplázták a biztonsági őrök számát a bűncselekmények növekedése miatt.
Arra a kérdésre, hogy miért maradoznak el a bicskei vásárolók, az egyik eladó elmondta, hogy sok "menekült" iszonyú pofátlan, beállnak a sor elejére, nem tisztelik az embereket. Hozzátette: az ő boltjukból például ki kellett vinni a padokat, mert lefeküdtek rá, ott interneteztek a telefonjaikon, ráadásul többekre jellemző, hogy nem tisztálkodnak rendszeresen, ami "eléggé zavarta a vásárlóikat".
Az is kiderült, hogy a legtöbb "menekült" SIM-kártyát szeretne vásárolni, de iratok nélkül erre nincs lehetőségük. A pénzváltóknál is nagy a forgalom, az elmúlt napokban is előfordult az eladók szerint, hogy rendőrt kellett hívni, mert összevesztek a váltás közben.
A helyiek úgy tudják, hogy a "menekültek" nagy része Németországba szeretne továbbmenni, de az itt kapott ellátmányból "jól elvannak, iszogatnak, söröznek, ücsörögnek".
Több "menekült" azt mondta a tévé tudósítóiknak, hogy nagyon jól érzik magukat Magyarországon, nem is akarnak továbbmenni.
Volt, aki külön kiemelte, mennyire hálás a magyar kormánynak, hogy ilyen ellátást kapnak.
A menekülttábor környékén egyébként óriási a forgalom, este például többen is a tábor előtt telepedtek le, majd alvóhelyeket alakítottak ki, valószínűleg bent már nem jutott elég hely nekik. Akadtak olyan "menekültek" is, akik az este beálltával indultak a városba bulizni.
Az alábbi videóban az a kevés bicskei látható, aki mert nyilatkozni:
(ATV nyomán)