Áll a bál a menekülttáborban, egyelőre nem tudni, miért tört ki, de a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. Dobó Dénes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, a Sámsoni utat a befogadó állomás előtt lezárták - írja a Dehír.
A 800 emberre tervezett táborban egyébként jelenleg körülbelül 1600-an tartózkodnak. A portál elérte Harhai Zsoltot, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal regionális igazgatóját, de egyelőre ő is tájékozódik.
Az esetről egy olvasónk is tájékoztatott, ő azt írja (megerősíteni egyelőre nem tudjuk), több százan randalíroznak, többüknél fegyver is van, és lángoló barikádot emeltek a Sámsonin! A tűzoltók is helyszínre mentek.
Frissítés: a Haon híre:
Komoly incidens a debreceni menekülttábornál, a főutat is lezárták!
Nagy erőkkel vonult a rendőrség a debreceni menekülttáborhoz a Sámsoni útra, ugyanis a befogadóállomás területén komoly konfliktus robbant ki – erősítette meg a Hajdú-bihari Napló értesülését percekkel ezelőtt a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.
Zoom
Dr. Dobó Dénes az összeütközés lényegéről még nem tudott érdemi információval szolgálni, de azt elmondta, hogy az intézkedésekkel összefüggésben jelenleg is le van zárva a 471-es főút érintett szakasza.
Mindenesetre a DKV azt írta, a rendőrség lezárta a Sámsoni úti autóbusz fordulót, ezért a 19-es autóbusz közlekedése átmenetileg változik. A lezárás ideje alatt a 19-es autóbuszok nem érintik a Sámsoni út elnevezésű megállóhelyet. Az autóbuszok a Lovas utca megállóhely után a Júlia-telep elnevezésű megállóhelyen várják meg a menetrendi indulási időt.
Kukákat gyújtottak fel
Információink szerint kukákat gyújtottak meg a Debreceni Befogadóállomásnál. A helyszínre egy tűzoltófecskendő érkezett – tájékoztatta szerkesztőségünket Madai Petra, megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Mint elmondta, a helyszínen három szelektív hulladékgyűjtő edény lángolt, amelyeket a tűzoltók oltottak el.
2. frissítés: autókat dobáltak a "békés, szánnivaló, befogadásra vágyó menekültek"
A Napló információi szerint délután 3 óra körül "elkeseredett menekültek", becslések alapján mintegy százan, botokkal, késekkel felfegyverkezve kirohantak a menekülttáborból a Sámsoni útra, ahol először kukákkal elbarikádozták a városba vezető utat, majd pedig kövekkel és üvegekkel megdobálták a megállásra kényszerített autókat, buszokat és egyéb járműveket.
A lap tudósítója a környéken lakóktól megtudta, hogy ők még soha nem féltek ennyire, többen be is zárták az ajtókat, ablakokat.
Ezekben a percekben több száz készenléti rendőr néz farkasszemet a menekülttábor főbejáratánál azokkal a menekültekkel, akik időnként számunkra érthetetlen szövegeket skandálnak.
A kapun belül az első vonalban mintegy 50-100 "menekült" van. Azt, hogy valójában mennyien lehetnek az akcióban résztvevők, a takarás miatt nem lehet látni.
Éppen most hoznak ki a mentősök egy várandós kismamát, fogja a hasát, inkább csak megrémült, mint sérült.
3. frissítés: egyik dühöngőnek sem sikerült otthagyni a fogát
Demeter Erika, a megyei főkapitányság sajtóreferense a Haonnak elmondta, hogy a rendbontás valójában két "menekült" konfliktusából indult, amihez azután "számosan" csatlakoztak a tábor lakói közül.
A sajtóreferens cáfolta, hogy személyi sérülés vagy halál történt volna, amint az egyes portálokon napvilágot látott.
Hivatalosan is megerősítette azt az értesülést, hogy a "menekültek" egy csoportja délután lezárta a 471-es főút városba bevezető szakaszát, kukát gyújtogattak és járműveket dobáltak meg. Az intézkedésekkel összefüggésben jelenleg is le van zárva a főút érintett szakasza.
4. frissítés: vallási türelem a nagy formátumúak között - mindössze egyetlen (!) elkövetőt állítottak elő
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye:
A rendőrség fenntartja a közrendet, a közbiztonságot Debrecenben.
A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015. június 29-én 14 óra 20 perc körüli időben két menedékkérő között vallási indíttatású nézeteltérés keletkezett a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadó állomásán. A konfliktus elmérgesedett, abba az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be.
A rendőrség azonnal kiemelten reagált az eseményekre, kordonokat állított fel, a feldühödött tömeg megfékezése érdekében gázcsapásokat alkalmazott. A konfliktus résztvevőit szétválasztotta, egy főt előállított a Debreceni Rendőrkapitányságra.
A történtek során személyi sérülésről a rendőrségnek nincs tudomása. Az esetleges további konfliktusok elkerülése érdekében a rendőrség a helyszínen és környékén továbbra is fenntartja a kiemelt rendőri jelenlétet.
5. frissítés: párizsi-londoni amerikai hangulat - a különbözőség valóban színt visz az életünkbe
"Épp előttünk zárták le az utat vagy négy óra körül. A rendőrök mindenkit beküldtek a boltokba, azt mondták, zárjunk be, mert a menekültek éppen erre fognak kitörni - mesélte az Origónak egy férfi.
Hozzátette, a "balhé" kirobbanása után minden autó eltűnt a környéken, zárt kapuk mögé parkoltak a kamionosok is. A lap úgy tudja, mostanra enyhült kicsit a feszültség, a rendőrök feloldották az útzárat is.
6. frissítés: "mint a majmok" - ezt szabadították rá a debreceniekre:
7. frissítés: képgaléria:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
(Képek: Baon, MTI)
8. frissítés: olvasónk beszámolója és fényképei:
Kedves Kurucok!
Ma Debrecenben a betolakodók átlépték azt a határt, amit emberileg el lehet viselni!
Nem egymásra támadtak, mint nem is oly régen, hanem a békés magyar emberek voltak a célpont! A Sámsoni út egy nagyon forgalmas útvonal, ezt kukákkal eltorlaszolták, késekkel, botokkal felfegyverkezve. Az autókat kövekkel dobálták, a kukákat felgyújtották. A rendőrség a környékbeli üzleteket, autókereskedéseket azonnal bezáratta, mindenkinek távoznia kellett. Az útról a közlekedőket elterelték.
A helyiek közül voltak, akik lövéseket is hallottak, de sajnos csak gumilövedék lehetett.
Itt lakom a környéken, és van egy-két kérdésem:
Hogyan engedjem a feleségem bevásárolni?
Hogyan engedjem majd a gyerekeimet a közeli iskolába?
Hogyan éljek ezek után nyugodtan?
Idő kérdése, és egyszer csörög majd a telefonom, hogy sajnos történt valami a feleségemmel, gyerekemmel, és bár mindent megtettek, de nem tudtak segíteni rajta?
Ebből elég!
Egy további példányt sem szabad beengedni, ezt a tróger tábort pedig nem zárttá kell tenni, hanem a bentlakókat kell hazazavarni! Ha nem tetszik az EU-nak, akkor küldjön értük repülőt Szerbiába vagy Szíriába vagy ahová akar, de ide egy darab ilyen mocskot se akarjon elhelyezni!
Küldtem pár képet közvetlenül az események utánról. Érdekesség, hogy a vonuló határőrök mellett szemben menekültek láthatók. Sőt! Ugyanaz a mennyiség van belőlük az utcán, mint egy szép, békés nyári napon.
Meddig kell ezt tűrni?
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
9. frissítés: Korán és pénz miatt tört ki az őrjöngés - a kérdés csak az, mi közük mindehhez az arra járó magyar autósoknak
A nézeteltérés oka az volt, hogy az egyik menedékkérő elvette a másik – egyes információk szerint a lapok között 200 eurót tartalmazó – Koránját, majd az egyik épületbe berohanva megtaposta.
Zoom
A rendőrség közölte, hogy 154 fős egységet vezényeltek a helszínre. Egy rendőr megsérült, mikor egy kővel megdobták - írja az Origó.
Papp László: ennek a tábornak Debrecenben nincs helye
Délután a helyszínre érkezett Papp László polgármester és Rácz Róbert megyei kormánymegbízott is. Papp László a Debrecen Televíziónak fél hétkor elmondta, délután vallási okokból összetűzés alakult ki a tábor lakói között, mely sajnálatos módon a táboron kívüli területekre is kiterjedt. A rendőrség jelentős erővel kiszállva stabilizálta a helyzetet. A befogadó táboron belül is normalizálódott a helyzet, ugyanakkor a tábort lezárták.
„A rendőrség a következő napokban Debrecen egész területén megerősített jelenléttel fogja biztosítani a rendet, különösen kiemelt figyelemmel a menekülttábor környezetére. Jelen pillanatban a rendőrség döntésének megfelelően zárt a tábor, csak azok mehetnek be, akik a zárást megelőzően a táboron kívül tartózkodtak. Ameddig ez indokolt, addig fenntartják ezt az állapotot. Debrecen számára elfogadhatatlan ez a helyzet. Korábban is kinyilvánítottuk azt a törekvésünket, hogy a menekülttábort Debrecenben zárják be, hiszen jelentős feszültségeket generál a környéken. A mai események kifejezetten alátámasztják azokat a törekvéseinket, miszerint Debrecenben ennek a tábornak nincs helye. Nyilvánvalóan nem tudunk elvonatkoztatni attól a helyzettől, hogy Magyarország egy nagyon jelentős migrációs nyomás alatt áll. Épp ezért feltétlenül támogatjuk a kormány azon szándékát, hogy a déli határon fizikai akadályt kell húzni annak érdekében, hogy ennek a menekültáradatnak gátat tudjunk szabni, ez lehet megoldás a debreceni menekülttábor kérdésére is” – nyilatkozta a polgármester.
Pósán László: méltatlanná váltak a jóindulatunkra
Pósán László debreceni fideszes országgyűlési képviselő közleményt adott ki a történtek kapcsán.
„Tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy az olyan emberek, akik törvénysértő módon lépték át a magyar határt, de ugyanakkor igényt tartanak a magyar emberek támogatására és együttérzésére, azok a befogadó állomás környékén, a mai napon tanúsított erőszakos cselekedeteikkel méltatlanná váltak a jóindulatunkra” – fogalmaz Pósán László.
A képviselő azt írja, a baloldal javaslata, hogy növeljük a menekülttáborok számát és kapacitását, semmi jóra nem vezet. Ő úgy vél, „ezeket a táborokat – függetlenül attól, hogy mit mond az Európai Unió – zárttá kell tenni, vissza kell állítani a 2012. előtti idegenrendészeti őrizet jogi intézményét. Minél hamarabb megtesszük ezt a lépést, annál inkább megelőzzük a hasonló incidenseket” – áll a közleményben.
(Dehír)
10. frissítés: egy török és egy afgán vitájával kezdődött - merthogy már Törökországból is "menekülnek"
Az ATV amatőr felvételének javított változata:
Ugyancsak a szektatévé felvételei:
11. frissítés: újabb videón a dühöngés:
A helyiek számára is nyilvánvaló: nem szegény menekültek ezek; nem volna szabad kiengedni őket
12. frissítés: az alábbi videókon is látszik, milyen félénkekké és gátlásosakká váltak a hazájukban őket sújtó mérhetetlen üldözés következében:
A Jobbik közleménye: A Fidesz ismét nagyot mondott bevándorlásügyben
Tegnap utcai zavargásokba torkollott a migránsok garázdálkodása Debrecenben a Sámsoni úton. A menekülttábor környékén a botokkal, kövekkel felfegyverkezett bevándorlók gépkocsikat törtek össze, kukákat gyújtottak fel és a nyílt utcán tomboltak, félelmet keltve a békés debreceni polgárokban. A Fidesz-kormány évek óta nem tesz semmit annak érdekében, hogy a befogadó állomásoknak otthont adó településen nyugalomban éljenek az emberek. A kormánypárti politikusok pedig időről időre hangzatos szólamokat zengnek ez ügyben, de végén sosem követi cselekvés a reménykeltő szavakat.
A tegnapi incidens után debreceni fideszes országgyűlési képviselők megszólalásaikban lándzsát törnek a tábor zárttá tétele mellett. Teljességgel hiteltelenek a szavaik, ugyanis a Jobbik évek óta követeli a befogadó állomás zárttá tételét, országgyűlési és önkormányzati felszólalások tucatjaiban fejtettük ki ennek szükségességét, azonban a kormány figyelmen kívül hagyta kérésünket. A helyzet tarthatatlanságára ismételten rámutattak a történtek: ha megfogadták volna a Jobbik előremutató kezdeményezéseit, nem történt volna meg a tegnapi garázdálkodás. A Jobbik követeli, hogy a kormány azonnal nyilvánítsa zárttá az országban az összes menekülttábort és kezdje meg az előkészületeket a befogadó állomások lakott területekről történő elköltöztetésével kapcsolatban! Követeljük továbbá, hogy a garázdaság összes elkövetőjét azonnali hatállyal utasítsák ki az országból!
A Jobbik demonstrációt szervez a debreceni menekülttáborhoz, kiállva a cívisváros polgáraiért és ezzel is lépésre kényszerítve a kormányt, mert a tábor bezárása nem tűr halasztást!
Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő