Nagyszabású fesztivált szervezett a Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület pénteken, amellyel az állításuk szerint Szibériában 1856-ban elhunyt Petőfi Sándorra emlékeztek. A Sportarénában tartott, koncertekkel színesített esemény politikai nagygyűléssé lett, amelynek záróakkordjaként a Fiumei úti sírkertben emlékeztek meg a költőről. Mivel a temetésre engedélyt nem kaptak, egy márvány szarkofágban állítólag a rendezvény előtt hetekkel titokban helyezték el a maradványokat. Alább folytatódik az MNO beszámolója.
Emlékezzünk Petőfi Sándorra! felszólítással nagyszabású eseményt szervezett a Megamorv-Petőfi Bizottság Egyesület pénteken. Az egész napos rendezvénynek az elnevezésen kívül azonban kevés köze volt a költőhöz, leginkább a szervezők önreklámjának tűnt. Már az apropó is beszédes volt, hiszen az időpont Petőfi állítólagos maradványai felfedezésének évfordulója, nem köthető tehát semmilyen módon a költőhöz.
Mint ismert, a kazánkirályként híressé vált Morvai Ferenc vállalkozó által vezetett egyesület 1989-ben expedíciót szervezett a burjátföldi Barguzinba, hogy felkutassák a Nemzeti dal költőjének sírját. Elképzelésük szerint ugyanis Petőfi nem esett el a segesvári csatában, hanem hadifogolyként Szibériába került, és ott halt meg 1856-ban. Az expedíció saját állításuk szerint sikerrel járt, a megtalált csontokról azonban hamar kiderült, egy nőhöz tartoztak egykoron. A Magyar Tudományos Akadémia hivatalos álláspontja azóta is változatlan: nem Petőfi Sándor maradványait fedezték fel Barguzinban.
Morvai Ferenc azonban nem nyugodott, manipulációval és hamisítással vádolta az akadémiát, és a mindenkori magyar kormányt, majd százmilliókat költve igyekezett bizonyítani az igazát. Legutóbb egy „világszerte elismert” kínai kutatócsoport genetikai vizsgálatainak eredményét jelentette be, amely szerint a csontok valóban Petőfi Sándoréi voltak.
Az MTA ismét azonnal cáfolt, rámutatva a DNS-vizsgálatokból levont következtetések súlyos hiányosságaira, a Morvai által a nyilvánosság elé tárt eredmények nem cáfolták a korábbi vizsgálatokat, vagyis a szóban forgó csontok biztosan egy nőhöz tartoztak. Az egyesület azonban a bombasztikus hír után bejelentette, a költő maradványait újratemetik a Fiumei úti sírkertben. A szertartás időpontjaként pedig a barguzini feltárás évfordulóját jelölték meg.
Az elmúlt napokban azonban kiderült, az egyesület nem rendelkezik sírhellyel, és a tömegrendezvény biztosítására vonatkozó igényét sem jelentette be a rendőrségen, és a temetőben sem. A Népszava arról írt, egy magánszemély valóban vásárolt egy sírhelyet az 58-as parcellában, ám oda nem jelentettek be temetést.
A Nemzeti Örökség Intézete (Nöri), a védett sírok feletti rendelkezési jog gyakorlója, szerdán közleményben jelezte, nem támogatja a temetés tervét. A Főpolgármesteri Hivatal pedig állásfoglalásában jelezte, a Budapesti Temetkezési Intézet visszautasította az egyesület kezdeményezését, hiszen a szervezők nem mutattak be olyan dokumentumokat, amelyek kétséget kizárólag igazolnák a maradványok kilétét, ezek nélkül pedig nem lehet temetni. Morvai Ferenc ezt követően egy blogbejegyzésben arról írt, „cselhez kell folyamodniuk” a szertartás során.
Mindenekelőtt azonban még jól megünnepelték magukat. Az emléknapot ugyanis fesztivállá növelték, amely péntek délelőtt 11-kor vette kezdetét a Papp László Sportarénában, ahol táncjáték, Petőfi-oratórium és rockopera várta a közönséget. Az Aréna elé kitelepült árusok Petőfi arcképével díszített pólót kínáltak, amelyen ott virít a Megamorv által hitelesített életút: 1823-tól 1856-ig. Bent harmadáig-feléig telt küzdőtér előtt léptek színpadra a művészek: Berkes Gábor, Keresztes Ildikó, Miller Zoltán, Pitti Katalin és a Kormorán együttes.
A székekre gondosan kikészítették a maradványok hitelességét bizonyító iratokból összeállított könyvet, valamint egy Petőfi-arcképes zászlót, amelyet a közönség tagjai lelkesen lengettek a költő verseire írt rockdalokra. A szervezők mindeközben figyelmeztették a nézőket, a sorok között provokátorok bújnak meg, aki ilyet lát, azonnal jelentse. Egy szónok szerint a hatalom azért akadályozza meg a temetést, mert még mindig félnek a költőtől. Morvai Ferenc a kormányt támadta, amely szerinte megakadályozta a csontok hazaszállítását, ráadásul élesen kritizálta Orbán Viktor kormányfőt is, aki már nem az, aki egykoron volt. Orbán Viktornak le kéne szállni a nép közé, magába kéne fogadnia Petőfi szellemét, ellenkező esetben el kell venni tőle a hatalmat. Morvai a békés, pártok nélküli rendszerváltást sürgette, a korona és a régi alkotmány nevében felhatalmazott új kormányra van szükség. Bár nem kaptak rá engedélyt, az egyesület tagjai már hetekkel ezelőtt elhelyezték a maradványokat a Fiumei úti sírkert 58-as parcellájánál található sírban.
Ezer-ezerötszázan voltak jelen a koszorúzásnál a sírkertben, ahol megjelent Budaházy György radikális jobboldali közszereplő is. Petőfi állítólagos maradványait egy többtonnás betonszarkofágban helyezték el, a sírba egy biztonsági érzékelőt építettek be, mert mint a sírnál Kubínyi Tamás, az Álmos Király Televízió műsorvezetője elmondta, Petőfi csontjainál semmi sincs nagyobb veszélyben. – A magyar akadémikusok sztálinista reflexeket követve igyekeznek meghamisítani a bizonyítékokat. De nem élhetünk tovább ügynökországban, mert ami most zajlik, az a demokrácia megcsúfolása és Petőfi ezért időszerűbb, mint valaha. Petőfi a magyarság jövője, de még mindig nem tudunk hozzá méltó életet élni – fogalmazott.