A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap az ideiglenes műszaki határzárról közölt riportot szombati számában.
A Gyújtópont című írásában Stephan Löwenstein kiemelte, hogy 2010-ig évente csupán nagyjából kétezer ember lépett be illegálisan Magyarországra, hogy "Európában - méghozzá Magyarországtól északra és nyugatra - keressen menedéket vagy próbáljon szerencsét", 2013-ban viszont ez a szám meghaladta a 10 ezret, tavaly elérte a 43 ezret, az idén pedig már eddig kétszer annyi határsértőt regisztráltak, mint tavaly egész évben, és "úgy tűnik, hogy hétről hétre többen lesznek".
A kormány legutóbbi adatai szerint számuk az év végére elérheti a 300 ezret - tette hozzá Löwenstein, kifejtve: "nehéz megmondani, hogy ebből mennyi a komoly becslés és mennyi az a dramatizálás, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök nemzeti konzervatív kormányának ellenfelei gyanakodnak". (Nemzeti konzervatív? Még mindig azt figyelik, mit mond Orbán, és nem azt, amit tesz - a szerk.)
A téma "már régen labda a belpolitikai játékban", az azonban "kézenfekvő", hogy a növekedés "roppant nagy", és ez rendkívüli mértékben megterheli egy olyan ország igazgatási rendszerét, amely nyolcszor kisebb Németországnál - írta a FAZ szerzője.
Szeged környéki és budapesti, terjedelmes riportjában Löwenstein rendőri vezetőtől afganisztáni származású menedékkérőig számos embert igyekezett megszólaltatni, és voltak, akik nem akartak nyilatkozni, amivel kapcsolatban a szerző kiemelte: úgy tűnik, "a mérgezett belpolitikai légkör" az Európába igyekvő menekültek "érzékeny témájában" is sok magyar "nyelvét megbénítja".
(MTI)