Nem véletlenül nem csinált "világraszóló botrányt" a magyar kormány abból, hogy tévéstábok felvételei és a titkosszolgálatok jelentései szerint Szerbiában az embercsempészek Belgrádtól a magyar zöldhatáron átvezető ösvényekig rendőri segítséggel szállítják az illegális bevándorlókat. Nem csupán Szerbiában mennek ugyanis így a dolgok: a magyar rendőrök között is akadnak, akik támogatják az illegális migrációt - írja a Népszabadság.
Információik szerint a magyarországi titkosszolgálatok emberei – ez esetben idesorolandó a Nemzeti Védelmi Szolgálat is – az elmúlt hónapokban fokozott megfigyelés alatt tartották az embercsempészek balkáni útját. Többnyire csak tisztes távolságból követték a menekültkonvojokat. Ám ahol lehetséges volt, rejtett kamerákkal rögzítették az esemé­nyeket.
Dokumentálták a határ mindkét oldalán, hogy az embercsempészeknek dolgozó sofőrök hol veszik fel az unióba tartó illegális utasaikat, milyen trükkökkel igyekeznek elejét venni, hogy a "migránsokat" szállító autók a szerb vagy a magyar hatóságok számára gyanússá váljanak. Feltérképezték, hogy hol vannak azok a rejtekhelyek, ahol időlegesen elszállásolják a bevándorlókat.
De elsősorban azt próbálták kideríteni, hogy a hatóságok tagjai közül kik segítik pénzért vagy más juttatásért a bevándorlók bejutását Magyarországra. Ennek érdeké­ben a magyar biztonsági szolgálatok munkatársai menekültnek adták ki magukat, és így tették meg Törökországból a Balkánon át a magyar határig vezető utat.
Fizettek az embercsempészeknek, mint mindenki más, hogy hozzák be őket az Európai Unióba. Közben megfigyelték az embercsempészek technikáit, és olykor szemtől szembe találkozhattak a bűnszervezetekkel együttműködő hatósági emberekkel is. Egy ilyen titkos akció eredményeként bukott le az a három Bács-Kiskun megyei rendőr, akik az 51-es főúton saját kollégáikat tartották szemmel annak érdekében, hogy az embercsempészek illegális bevándorlókat szállító járművei a rendőri ellenőrzéseket elkerülve továbbszállíthassák emberrakományukat.
Nyomozati érdekekre hivatkozva a Központi Nyomozó főügyészség Szegedi Regionális Osztálya nem árult el részleteket arról, hogy a múlt csütörtökön előzetesbe került három rendőr és két civil embercsempésztársuk mióta működhetett együtt, s hány illegális bevándorlót szállítottak át a határon a segítségükkel.
Egyelőre arról is hallgatnak a nyomozóügyészek és a rendőrség illetékesei is, vajon "átalánydíjért" dolgoztak a rendőrök, vagy "darabbérbe", azaz a határról sikeresen továbbszállított minden egyes "menekült" után kaptak-e pénzt.
Hallgatásuk oka az lehet, hogy – mint azt ügyészségi forrásunk elmondta – az elkövetkező időszakban tovább nőhet azoknak a civil és esetleg rendőr gyanúsítottaknak a száma, akiket a déli határon zajló illegális migráció támogatói­ként embercsempészettel, korrupcióval vagy más hivatali bűncselekménnyel meggyanúsítanak.
(Nol nyomán)