A Jobbik csütörtökön benyújtja az alaptörvény módosítását annak érdekében, hogy a honvédséget jogi bizonytalanság nélkül mozgósítani lehessen a határok védelmére – jelentette be Vona Gábor pártelnök szerdán.

A Jobbik elnöke budapesti sajtótájékoztatóján fontosnak nevezte, hogy Magyarország egyértelművé tegye: nem engedi át az illegális bevándorlókat, válogatás nélkül visszafordítja őket.
Az ellenzéki politikus arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy hívja össze a parlamenti frakcióvezetőket, szakpolitikusokat, és a pártok próbáljanak konszenzusra jutni a bevándorlást illetően.
Értékelése szerint – a balliberálisok kivételével – mindenki számára nyilvánvaló, hogy a jelenlegi helyzet államigazgatási, közbiztonsági, közegészségügyi katasztrófahelyzetté fajulhat.
Azt is jelezte, hogy érdemi megoldási javaslat esetén a jobbikos képviselők rendelkezésre állnak a kétharmados többség biztosításához.
Látszattevékenységben ugyanakkor nem vesznek részt – fogalmazott. Azt mondta, hogy nem díszszázadokra van szükség a határon, hanem olyan katonákra, akiknek megvannak az eszközeik, felhatalmazásuk, hogy visszafordítsák a bevándorlókat. Az eszközöket firtató kérdésre leszögezte, hogy nem emberélet kioltására alkalmas felszerelésre gondolt, hanem például könnygázra, vízágyúra.
A bevándorlási hullámnak nem a végén, hanem az elején vagyunk, az a jelek szerint erősödik, durvábbá válik – vélekedett Vona Gábor, aki azt is felvetette, hogy érdemi változás nélkül Magyarország célországgá válik.
A jobbikos politikus azt is mondta, hogy nem szabad várni az összeurópai megoldásra, mert az csak későn születhet meg, és az eddigi tapasztalatok alapján alkalmatlan lesz a helyzet rendezésére. Hozzátette: a rendkívüli helyzet miatt Magyarországnak megvan az erkölcsi alapja arra, hogy túllépjen a nemzetközi kötelezettségeken.
Magyarország – a történelemben nem először – Európa védőbástyája, ezért a Jobbik felvállalná a vitát Brüsszellel – hangoztatta a pártelnök.
Szerinte le kell számolni azzal, hogy pártok vagy a sajtó humanitárius problémának állítja be a helyzetet.
A bevándorlásnak vannak ilyen aspektusai – folytatta -, de a magyar emberek jelenlegi és jövőbeli humanitárius helyzetét is figyelembe kell venni.
Vona Gábor azt is közölte, hogy délután Röszkére megy tájékozódni a helyzetről, jövő szerdán pedig tüntetést szerveznek a településre.
(MTI)
Videón a sajtótájékoztató:
Z. Kárpát Dániel is erről beszélt a Lánchíd Rádióban:
Frissítés: Vona: a regisztrációt is le kell állítani
A Jobbik elnökét a déli határszakaszon kérdezte az Echo TV:
2. frissítés: Vona a Kossuth és a Lánchíd Rádióban: