Megállt Bicskén az az illegális migránsokkal teli vonat, amely csütörtök délelőtt indult el a budapesti Keleti pályaudvarról; az MTI helyszínen levő tudósítójának beszámolója szerint rendőrök kisebb csoportokban buszokhoz kísérik a bevándorlókat, hogy a bicskei befogadóállomásra szállíthassák őket. A rendőrség sorfala között a bevándorlók sorra szállnak vissza a Bicskén veszteglő vonatra - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói csütörtök kora délután.
A tudósítók beszámolója szerint a síneket az állomás épülete előtti parkolóval összekötő aluljáróból a rendőrök visszaterelték a peronhoz az addig leszállt mintegy 100 bevándorlót, akiknek a zöme felnőtt férfi, de a csoportban néhány nő és gyerek is látható volt.
A bicskei pályaudvar fogad vonatokat, Győr felől már több szerelvény is áthaladt, illetve megállt az állomáson. Az arról leszálló utasokat rendőrök kísérték ki a pályaudvarról a bevándorlók között - számoltak be az MTI tudósítói.
A budapesti Keleti pályaudvarról csütörtök reggel indult el egy szerelvény nyugati irányba, a vonat azonban Bicskén megállt. A rendőrök tolmács segítségével tájékoztatták a migránsokat, hogy érvényes okmányok nélkül nem tudnak továbbutazni, a bicskei táborban ugyanakkor étellel és szállással várják őket.
A migránsokat megpróbálták buszokhoz terelni, azonban ez nem járt sikerrel, mert a síneket a pályaudvar előtti parkolóval összekötő aluljáróból nem mentek fel és azt skandálták, hogy "No camp!" vagyis azt, hogy nem akarnak a táborba menni.
Csütörtökön, dél után egy újabb a vonat indult el a Keletiből, amelyet nem sokkal azelőtt toltak be a pályaudvarra. Migránsok előbb tömegesen szálltak fel a szerelvényre, később azonban többen leszálltak - jelentette a helyszínről az MTI tudósítója.
"A győri vonaton a szerelvényeket elválasztó ajtót lezárták, miután a magyarokat és egyéb európaiakat a vonat elejére irányították. A hátsó két-három kocsiban menekültek és rendőrök utaznak, és egy-két újságíró. A rendőrt hallottam, ahogy a rádióban mondja, hogy kb. 100 migráns a hátsó kocsikban elszeparálva, minden rendben. A GPS szerint már elhagytuk Bicskét, lassan Tatabánya környékére érünk, nem tudom, hova megyünk végül" - tudósított az Index vonaton utazó újságírója.
ORFK: mégsem műveleti terület a bicskei vasútállomás
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) határozottan és kategorikusan cáfolja, hogy műveleti területté nyilvánította volna a bicskei vasútállomást az országos rendőr-főkapitány. Az ORFK ezt csütörtök délután közölte a honlapján.
Előzőleg az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója arról számolt be, hogy erre hivatkozva küldték el a munkájukat végző újságírókat a helyszínen szolgálatot teljesítő rendőrök a bicskei vasútállomás 3-as peronjáról, ahol jelenleg is vesztegel a budapesti Keleti pályaudvarról Sopronba indult, ám Bicskén megállított szerelvény, amelyen migránsok nagyobb csoportja tartózkodik.
Az MTI helyszíni tudósítója szerint valamennyi újságírót elküldték a helyszínről, így most a vasútállomás épületétől figyelik az eseményeket.
(MTI)