A Jobbik feljelentést tesz a biztonsági határzár építésének anyagköltségei miatt - mondta Apáti István, az ellenzéki párt alelnöke szerdán az MTI-nek.
A jobbikos politikus szavai szerint a kérdéseire kapott kormányzati válaszok ellentmondásosak, nehezen átláthatóak voltak, az összehasonlítható tételek pedig ötszörös-nyolcszoros túlárazást mutatnak.
A Jobbik támogatta a kerítésépítést, és most is ezt tenné, de nem hagyja szó nélkül, hogy "Dáriusz kincsét is" ráköltsék valamire, ami kevesebből is kitelne - jelentette ki. A túlárazott tételek közé sorolta, hogy a bruttó 600 forintos méterárért kapható NATO pengés drótot 2800 forintért szerezték be, 300 forint helyett 2400 forintot fizettek a láthatósági mellények darabjáért, 1 millió 225 ezer forintért vettek 350 darab egyszerű lakatot. Emellett három földtörő gépet - ami szerinte egyenként 15-20 millió forintért beszerezhető - 91 millió forintért vásároltak meg, miközben ugyanolyan gépből hatot 30 millióért béreltek.
Az ellenzéki politikus arra is kitért: a kapott dokumentumok 10 milliárd forintról szólnak, miközben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 40 milliárdról beszélt, a költségvetés rendkívüli tartalékát pedig 60 milliárd forinttal emelték meg az illegális bevándorlással összefüggésben.
Apáti István értékelése szerint az eset kimeríti a hűtlen kezelést. Felvetette, ha egy tolvaj közveszély helyszínén lop, akkor súlyosabb büntetésre számíthat. Mi jár azoknak, akik egy humanitárius katasztrófahelyzetben így herdálták el az adófizetők pénzét? - kérdezte.
(MTI)