A Blikk információi szerint Nagy-Britannia egyik közellenségét, a hírhedt muszlim hitszónokot, Trevor Brooksot és társát szedték le múlt szombaton Lőkösházán egy Bukarestbe tartó vonatról a rendőrök.
Zoom
A rendőrség mai közleménye szerint terrorcselekmény finanszírozása miatt éveket töltött brit börtönökben az a két férfi, akiket a párizsi merényletek másnapján, szombaton fogtak el a békési rendőrök Lőkösházán, egy Romániába tartó vonatszerelvényen. K. Simon Jonathan (44) és B. Trevor (40) már önmagában azzal is törvényt sértett, hogy elhagyták Angliát, büntetésük után ugyanis az országból való elutazásukhoz hatósági engedélyre lett volna szükségük. A rendőrök az Ister nemzetközi gyorsvonaton kérték a két külföldi iratait, mielőtt a szerelvény átlépte volna a határt.
A bulvárlap szerint B. Trevor nem más, mint Trevor Brooks, az egyik leghírhedtebb muszlim szónok Nagy-Britanniában. Többnyire egy londoni mecsetben tartja gyűlöletkeltő beszédeit. Kendőzetlenül felvállalta a kapcsolatát az al-Kaida terrorszervezettel. Beszédeiben sokszor dicsőítette az öngyilkos merénylőket, így a New-York-i felhőkarcolók elleni repülős támadást is. Vallási gyülekezetében pedig valóságos toborzásokat tartott az iszlamistáknak, s nem riadt vissza a fenyegetésektől sem.
Azért nem kapott áprilisban brit útlevelet, mert az angol hatóságok tartottak attól, hogy Szíriába utazik, és csatlakozik az Iszlám Államhoz.
Zoom
- A britek és az amerikaiak csak egyetlen nyelven értenek, a vér nyelvén. Nekünk meg kell rémiszteni Allah ellenségeit! Az iszlám fogja uralni a világot, ez elkerülhetetlen - hangoztatta többször is.
Négy és fél éves büntetése felháborodást váltott ki Nagy-Britannia-szerte. Az emberek sokkal súlyosabb büntetésre számítottak, hiszen a törvény életfogytig tartó börtönt is lehetővé tesz hasonló cselekményekért.
Brookst jelen pillanatban is magyar fogdában őrzik, azt nem hozták nyilvánosságra, hogy melyikben.
Frissítés: meg kell a szívnek szakadni
Az ügyésszel beszélve elsírta magát a Lőkösházán elfogott brit dzsihadista férfi, akit tíz napon belül elszállítanak Angliába. Beleegyezett a gyorsított eljárásba, így legkésőbb november 29-ig átadják a brit hatóságoknak - írja az Origó.
"Csak a feleségemhez és a gyerekeimez akarok menni, akik Törökországban vannak" - hazudta a bíróságon, a zsidó lap pedig rögvest sajnáltatni kezdte.
Korábban írtuk: Terrorizmustámogató "briteket" fogtak el a magyar rendőrök
A terrorizmust korábban támogató "brit" férfiakat fogtak el a magyar rendőrök múlt szombaton a Békés megyei Lőkösházán, egy nemzetközi vonaton - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a honlapján szerdán.
A két "brit" férfi korábban terrorcselekmény finanszírozása miatt egy alkalommal másfél évet, egy másik alkalommal három és fél évet töltött börtönben. 2009-ben szabadultak, és az ítélet szerint a szabadulásukat követő tíz évben csak hatósági engedéllyel hagyhatták volna el Angliát - olvasható a honlapon.
A közlemény szerint a két férfi a Bukarestbe tartó Ister nemzetközi gyorsvonaton utazott, ám sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, sem állampolgárságukat nem tudták igazolni. Egyiküknél volt ugyan egy angol vezetői engedély, a másik mindössze egy Koránt adott át a rendőröknek.
A határrendészeti kirendeltségen kiderült, hogy az angol jogosítvány valódi, tényleg a 44 éves K. Simon Jonathan brit állampolgáré. Útitársát - bemondott személyi adatai alapján - a brit konzuli ügyelet nem tudta angol állampolgárként azonosítani. Mindketten kiutasítást előkészítő őrizetbe kerültek. Az idegenrendészeti eljárás során az addig azonosítatlan férfi közölte valódi nevét: B. Trevor, szintén brit állampolgár, és 40 éves - írta az ORFK.
Ügyükben kedd délután történt változás: a schengeni körözési rendszerben megjelent mindkettőjük európai elfogatóparancsa, mivel engedély nélkül hagyták el Nagy-Britanniát.
(MTI)