A Székesfehérvári Törvényszék az MTA állásfoglalását kéri a Hóman Bálint Alapítvány "törvénysértő megnevezése miatt" - ­ írja a feol.hu. Az alapítvány kuratóriuma egy tagjának halála miatt lényegében működésképtelenné vált.
A Tett és Védelem Alapítvány beadványa nyomán a Fejér Megyei Főügyészség kezdeményezte, hogy a Székesfehérvári Törvényszék kérje a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását a Hóman Bálint Alapítvány elnevezése ügyében. A "zsidókkal szembeni állami fellépést szorgalmazó" egykori politikust népszerűsítő alapítvány "törvénytelen elnevezése miatt" a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) tavaly decemberben az ügyészséghez fordult.
A "törvénysértő helyzet megváltoztatását" szerintük a hatályos törvények teszik lehetővé: Magyarországon ugyanis nem viselheti olyasvalaki nevét egyetlen alapítvány sem, aki "tevőlegesen részt vett" a XX. századi önkényuralmi rendszerek működtetésében, kiépítésében vagy fenntartásában - és a zsidók szerint Hóman Bálint ebbe a kategóriába tartozik.
Amennyiben állásfoglalásában az MTA is aggályosnak ítéli a névválasztást, az belátható időn belül a Hóman Bálint Alapítvány megszűnését eredményezheti - adta hírül a magyarellenes szervezet.
Amint ismeretes, az elmúlt időszakban komoly vitát váltott ki az a terv, amelynek értelmében Székesfehérváron szobrot állítottak volna Hóman Bálintnak. A szobor felállítását kezdeményező Hóman Bálint Alapítvány azonban gyáván meghátrált a zsidó fellépés hatására, elárulva azt, akinek a nevét viseli, s azokat is, akik végig kiálltak mellettük és a szoborállítás mellett.
Zoom
"Kultúrális" - még a saját nevüket sem sikerült helyesen leírni
­"Ennek ellenére – a nyilas rendszer kiépítésével, illetve a zsidóság kollektív kitelepítését szorgalmazva – az emberiesség elleni bűncselekményben szerepet vállaló, a nyilasuralmat parlamenti képviselőként támogató Hóman személye ellen úgy tűnik, továbbra sincs kifogása az alapítványnak" – követelőzik tovább a Tett és Védelem Alapítvány a honlapján.
A 2012. évi CLXVII. törvénnyel módosított 2011. évi CLXXXI. törvény kimondja, hogy alapítvány elnevezésében nem szerepelhet olyan személy neve, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában vezető szerepet töltött be. A törvény rendelkezése alapján egyértelmű, hogy alapítvány nem viselheti ma Magyarországon Hóman Bálint nevét. Parlamenti képviselőként ugyanis Hóman a magyarországi zsidókat teljesen ellehetetlenítő, majd létezésüket is fenyegető politika melletti határozott kiállásával jelentős szerepet töltött be a nyilasuralom fenntartásában – hazudozik tovább a Tett és Védelem Alapítvány.
A magyarellenes zsidó követelés előtt szolgaian meghajolva a Fejér Megyei Főügyészség a Székesfehérvári Törvényszék előtt kezdeményezte, hogy a bíróság keresse meg az MTA­-t annak érdekében, hogy az intézmény foglaljon állást a tilalom jelen eljárásra vonatkozó megfeleltethetőségéről.
Amennyiben a "Magyar" Tudományos Akadémia a kérdéses névhasználatot a hivatkozott törvény hatálya alá esőnek ítéli, az elhárítja az utolsó akadályt is a Hóman Bálint Alapítvány elnevezésére vonatkozó tilalom érvényesítése elől.
Az alapítvánnyal kapcsolatban egyébként információik szerint egyébként is kell a bíróságnak foglalkoznia, hiszen január 11­-én elhunyt három kurátora közül az egyik, Varga Sándor András újságíró, a fehérvári önkormányzat médiacentrumának alapító hírigazgatója, aki 2013­-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét kapta a magyar kultúra terén végzett munkájáért. 2015. november 11­-én Polgármesteri Elismerő Érmet kapott Cser­-Palkovics Andrástól, Fehérvár polgármesterétől, s akinek „pótlásáról" a kuratóriumban gondoskodni kell.