A Jobbik megdöbbentőnek tartja, hogy Colleen Bell amerikai nagykövet egy rendezvényen elmondott beszédéből kell megtudniuk a magyar embereknek, hogy a kormány támogatja az EU–USA szabadkereskedelmi egyezményt - írja közleményében Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese. Alább a folytatás.
A Fidesz korábban több alkalommal is azt mondta, hogy jelenlegi formájában nem fogadja el az egyezményt, és ennek kapcsán keményen érvényesíteni fogják a magyar nemzeti érdekeket. Ha viszont Colleen Bell máshogy tudja, akkor a magyar embereket ismét sötétben tartja a kormány. Nem tudunk róla, hogy oly mértékben megváltozott volna a TTIP tartalma, ami lehetővé tenné magyar szempontból a támogatását, úgyhogy minden bizonnyal Orbánék álláspontja módosult a kérdésben.
A Jobbik úgy véli, a készülő megállapodás számos elfogadhatatlan pontot tartalmaz. Ezek közé tartozik, hogy a tervezett vitarendezési mechanizmus a nagy cégeknek lehetőséget adna, hogy a nemzetállami jogszabályok fölé helyezhessék magukat, ugyanis a tagállamokkal való érdekütközéseiket nem a helyi igazságszolgáltatás keretében rendeznék, hanem nemzetközi választottbíróságok elé vihetnék az ügyeket.
Jellemző példa a két kontinens eltérő szabályozási rendszerére, hogy az Egyesült Államokban ameddig be nem bizonyosodik egy gyógyszerről vagy élelmiszerről, hogy veszélyes, addig forgalmazható. Az Unióban viszont csak azután kerülhet a boltokba bármi, ha világosan bebizonyították, hogy nem káros az emberi egészségre.
A brüsszeli bürokratákban eddig sem bíztunk, Orbán Viktor kormánya pedig újra bebizonyította, hogy bennük sem lehet: sajnos úgy válogatják álláspontjukat és szövetségeseiket, mint más az alsóneműjét! Hozzátartozik, hogy a Fidesz EP-képviselői már korábban is támogatták a TTIP-t, miközben a párt politikusai otthon ennek ellenkezőjét harsogták.
A Jobbik szerint mára világossá vált: ebben a tárgyalási folyamatban valójában sem az európai, sem a magyar érdekeket nem képviseli senki a profi módon eljáró és saját érdekeit határozottan érvényesítő Washingtonnal szemben.