Nem történt drámai változás a pártok erőviszonyaiban, bár kisebb elmozdulások kiolvashatók a Medián idei első felméréséből.
A Fidesz támogatottsága a két hónappal korábbi szinten, 34 százalékon áll, és a kormánypárt ezzel továbbra is magáénak tudhatja a választani tudó „biztos” szavazók abszolút többségét.

Az MSZP népszerűsége a novemberben mért kimondottan alacsony szintről két százalékpontot növekedett, így most a teljes népesség 9 százalékának támogatására számíthat.
A második erő továbbra is a Jobbik, amely nagyjából másfélszer annyi (14 százalék) szimpatizánssal számolhat, mint a szocialisták. Ráadásul a válaszadók mindössze 41 százaléka tartotta kizártnak, hogy a Jobbikra szavazzon, a párt elutasítottsága öt évvel ezelőtt volt utoljára ilyen alacsony szinten.
Eközben a DK népszerűsége visszaállt a szeptemberi 4 százalékra, miután a novemberben mért két százalékpontos erősödést most ugyanekkora visszaesés követte.
Az utóbbi évek ingadozásai után a kormány teljesítményének megítélése most szinte pontosan ugyanazon a szinten áll, mint két évvel ezelőtt: 43 százaléknyian gondolják úgy, hogy jó munkát végez. Az általános közhangulat is a két évvel ezelőtti szinthez hasonlítható: az emberek 39 százaléka szerint jó irányba, 54 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon.
Erős azonban a megosztottság: míg a fideszesek 86 százaléka optimista, a más pártot támogatók 87 százaléka és a pártpreferencia nélküliek kétharmada borúlátó. (A felmérés január 22-e és 27-e között készült, az adatok hibahatára ±3 százalék.)
(HVG)