"Sok száz magyarországi roma család számára jelenthet komoly fordulatot az, hogy Kanada bevándorlási minisztere közbelépésének köszönhetően Pusuma József, felesége, Daróczi Tímea, illetve kislányuk, Lulu menekültstátuszban térhetnek vissza Kanadába, miután korábban deportálták őket a kanadai hatóságok" - adja hírül boldogan a Kanadai Hírlap. Örömükben mi is osztozunk. Pusuma egyébként öt éven át Mohácsi Viktória egykori SZDSZ-es EP-képviselő munkatársa volt, 2009-ben érkezett Kanadába, ahol "életveszélyes fenyegetésekre" hivatkozva kért menedéket.
Zoom
Pusuma és Daróczi
Először 2009-ben kért menekültstátuszt Kanadában a fiatal cigány család, még a Magyar Gárda "fénykorának" és "az ártatlan romákat célzó sorozatgyilkosságok idején". A család három évig élt a torontói Windermere United Church jóvoltából a protestáns templom épületében. Vasárnap tapsviharral fogadták a hírt az istentiszteleten, ahol Alexa Gilmour lelkész kijelentette: “Soha ne vonja senki kétségbe azt, hogy gondolkodó és elszánt emberek meg tudják változtatni a világot!” A torontói templom több mint 43 ezer aláírást gyűjtott a cigány családért.
John McCallum bevándorlási és menekültügyi miniszter végül engedélyt adott a Pusuma-Daróczi családnak, hogy visszatérjenek Kanadába menekültként. Innentől kezdve már többnyire egyenes út vezet a végleges letelepedési státuszig. A CBC információi szerint a "magyar roma" család pár héten belül meg is érkezik Kanadába.
Eredetileg Viktor Hohots kanadai ügyvéd képviselte a cigány családot több fajtársukkal egyetemben. Hohots azonban nem is jelent meg a tárgyalás napján, és nem fordított le számos fontos iratot. Mulasztásai miatt utasították el nemcsak Pusuma és Daróczi kérelmét, de még több mint száz magyarországi cigány kérelmét is. Hohots ügyvédi praxisát közben felfüggesztették.
McCallum beavatkozása precedensértékű lehet, és sok száz elutasított cigány kérelmét vizsgálhatják felül az elkövetkező hetekben és hónapokban. Andrew Brouwer torontói ügyvéd szerint “nagyon jó jel” a miniszter közbelépése.
A Kanadai Hírlap szerint Pusuma József azt tervezi, hogy miután visszatérnek Kanadába, Torontóban nyitnak egy "magyar" éttermet...