Az illegális bevándorlás témakörében tárgyaló uniós állam- illetve kormányfők csütörtöki brüsszeli megbeszélésével kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: biztos abban, hogy a csütörtöki tárgyalásokon sem sikerül olyasmit ráerőltetni Magyarországra, amit nem tudna, vagy nem akarna elfogadni.
"Azzal leszek elégedett, ha tudjuk tartani a védelmi vonalainkat" - nyilatkozta Orbán Viktor magyar újságírók előtt, hozzátéve: sikerült elhárítani azokat a kísérleteket, amelyek a kötelező betelepítési kvótákat Magyarországra erőltetnék.
A brit reformok ügyében elmondta: két piros vonalat húztak, amiket nem szabad hogy a csütörtöki döntések átlépjenek. Az egyik értelmében nem fogadható el, hogy bármilyen korlátozást szenvedjen a személyek szabad mozgása az unióban. "Ha akarunk, akkor mehessünk", turistaként, családlátogatásra, dolgozni - ezt meg kell védeni - fogalmazott.
A másik piros vonal szerint nem szabad, hogy a briteknek adott különleges lehetőségek más országok számára is elérhetővé váljanak. "Azt hiszem, tartani tudjuk mindkét vonalat" - vélte.
A kormányfő beszélt a magyar célokról is. El kell érni, hogy a külföldön munkát vállaló magyarokat ne érje diszkrimináció. "Ezt szerintem el fogjuk érni, körvonalazódik egy megegyezés, hogy minden változtatás csak azokra vonatkozhat, akik még nincsenek ott. Akik már ott vannak, nem kerülhetnek kedvezőtlenebb helyzetbe, mint amilyenben eddig voltak" - húzta alá Orbán Viktor.
(MTI)