Lemondott Kiss László, az úszószövetség kapitánya. Korábban a százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesterségről is lemondott, a helyi önkormányzat zárt ülésen tudomásul vette a döntést. Arról, hogy elfogadják-e Kiss László lemondását, szavaztak a képviselők. A döntést egyhangúlag szavazták meg az önkormányzat tagjai.

A polgármester a döntés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy személyesen kapta meg Kiss László lemondólevelét csütörtök délután fél kettőkor.
A polgármester nem tudta
A városi sportuszoda nevét egyelőre nem változtatták meg, az továbbra is az 1962-ben csoportos nemi erőszak miatt börtönre ítélt sikeredző nevét viseli. Nem döntöttek Kiss László díszpolgári címéről sem.
"Nem tudtam, Kiss László ügyéről, a díszpolgári cím odaítélésekor csak erkölcsi bizonyítványt kértünk" - mondta az Origónak Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere. Arról is beszélt, hogy "mélységesen szomorú" az ügy nyilvánosságra hozatalának időzítése miatt. Szerinte ez káros. "Lehetett volna várni még egy kicsit 55 év után" - mondta.
Vezér Mihály szerint az is kétséges, hogy egyáltalán történt-e nemi erőszak 1961 nyarán, ami miatt 1962 januárjában ítélték el az úszóedzőt. Szerinte a per a Tanú című filmben látott perre hasonlíthatott. Szerinte a szocialista rendszerben "hoztak megkérdőjelezhető ítéleteket" a bíróságok.
Vezér Mihály azt mondta, hogy arról is beszélt Kiss Lászlóval, hogyan jöhetett ki a börtönből azelőtt, hogy leülte volna a teljes büntetését.
"21 hónap után elnöki tanácsi kegyelemben részesült. Kiss László nekem azt mondta, hogy a döntéshozók átgondolták az ítéletet, és kétségeik támadtak. Látták, hogy a döntés nem eléggé megalapozott, ezért engedték ki" - mondta a polgármester.
A polgármester arról is beszélt, hogy folyamatosan kapcsolatban van Kiss Lászlóval, és neki azt mondta az úszóedző, hogy az ellene hozott ítélet nem volt megalapozott, és ő nem követett el erőszakot. Arról, hogy másik két társa mit tett, Kiss László nem beszélt nekem - mondta Vezér Mihály.
Szerinte Kiss László azért mondott le százhalombattai tisztségéről, annak ellenére, hogy nem tartja magát bűnösnek, mert félti a saját egészségét és családja nyugalmát.
Vezér Mihály elítéli a nemi erőszakot, "de nem lát rá Kiss László ügyére", ezért kételkedik. Ha tényleg az történt, amit az ítélet tartalmaz - és amit Kiss László tagad -, akkor a polgármester "csalódott". "Él bennem az elmúlt 20 év emléke. Azóta ismerem őt, és nem tudom elképzelni róla, hogy ilyet tett" - mondta a polgármester.
A sportbizottság elnöke, Szél Pál azt mondja, hogy tudta, volt valami ügye Kiss Lászlónak, de a részleteket nem ismerte.
Szoros kapcsolat
Az edző 2014-ben a Fidesz javaslatára lett társadalmi alpolgármestere a városnak, ahol több mint húsz éve él. A szövetségi kapitány nem tagja a képviselő-testületnek, de az ülésein tanácskozási joggal részt vehet.
Vezér Mihály jó kapcsolatot ápol a Magyar Úszó Szövetséggel.
A szervezet honlapján 2012-ben arról számoltak be, hogy Gyárfás Tamás elnök Vezér Mihályt jelölte a gazdasági bizottság elnökének.
Százhalombattán 11 fős a képviselő-testület, ebből öten, egy helyi egyesület, az Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület tagjai. A polgármester is ennek a szervezetnek a színeiben nyerte meg a legutóbbi választást.
Frissítés: koholt vádakról, koncepciós perről beszél
"A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről" - írta Kiss László.
Közleményében Kiss úgy fogalmazott, hogy "1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés, amelyet utóbb ártó és lejárató szándékkal tettek közzé rólam".
Tudatta egyszersmind, hogy az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, egyúttal keresi a perújítás lehetőségét is. (Az áldozat azóta elhunyt - a szerk.)
"Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el" - hangsúlyozta a közleményben Kiss, aki leszögezte: "idő előtti szabadulásomat nem bármiféle beszervezésnek, hanem az 1963-as amnesztiarendeletnek köszönhettem, mely igaztalan büntetésemet enyhítette".
"Én ugyanaz az ember vagyok, mint aki egy héttel vagy 50 évvel ezelőtt voltam! Világéletemben tisztességesen, a munkámért és ezáltal a magyar sportért éltem" - írta.
"Az elmúlt napokban számtalan helyről kaptam megerősítést és bizalmat, melyet őszintén köszönök azoknak, akik nemcsak a jóban, hanem a rosszban is kitartottak és kiálltak mellettem" - tette hozzá.
"Szembesülnöm kellett azonban azzal" - folytatódik a közlemény -, "hogy tevékenységemet és személyemet jelenleg az ellenem folytatott sajtóhadjáratnak köszönhetően olyan mértékű közfelháborodás övezi, amely súlyosan megosztotta a sportszerető embereket. Jelenleg nem vizsgálom, hogy kinek és miért állhatott érdekében személyem ilyen fokú lejáratása és a korabeli híradásokban már közzétett esemény ismételt felelevenítése."
Kiss László kitért rá, hogy kapitányi tevékenységét eredetileg is csak a 2016-os riói olimpiai játékokig kívánta ellátni. Úgy gondolja azonban, hogy a jelen körülmények között - személye megosztó voltára tekintettel - nem tud hasznára lenni sem a magyar úszóválogatottnak, sem pedig az olimpiai csapatnak.
"Fentiekre tekintettel úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről. A Magyar Olimpiai Csapatnak sok sikert kívánok a riói olimpiai játékokra!" - zárta sorait a szakember.
(MTI - Origó nyomán)
Pár órával korábban szűkszavúbb volt:
Korábban írtuk: