Minden újságírói megkeresést elutasítok már napok óta, s itt is szeretném lezárni a Jobbik tisztújításával kapcsolatos (de valójában inkább a párt jövőbeli irányáról szóló), nyilvánosság előtti vitát a magam részéről az alábbi konklúziókkal - írja Fb-oldalán Novák Előd, a Jobbik alelnöke. Egy irányba kell húzni a szekerünket - folytatja -, de az irányt egy alulról építkező mozgalomban a tagság többsége kell kijelölje, hiszen nem egyszemélyes kft.-ről van szó. Mivel Vona Gábor az elnökségi létszámbővítésre vonatkozó, kompromisszumos javaslatot is elvetette, úgy tűnik, mégsem "új személyek bevonására van szükség", hanem inkább a kritikusabbak eltávolítására - állapítja meg Novák.
Zoom
Hídépítés a valódi nemzeti konzultáción
A három vétózott alelnök közül Novák Előd állt ki a nyilvánosság elé a legkésőbb, hogy - mint fogalmazott - "kettőt aludva rá", addig sokakat meghallgatva, a tagság többségének álláspontját tudja közölni. "Nem 'szaladtam a sajtóhoz', sőt diszkréten kikerültem, amikor ülésünk után ügyünkben Vona Gábor nyilatkozott a tévéknek, és a későbbi tévészerepléseimről is megkérdeztem elnökünket, hogy szerinte vállaljam-e. Ha ellenezte volna, nem megyek be a tévékbe, ahogy soha nem tettem semmit tiltása ellenére. Így ezt a kritikát nem érzem korrektnek" - olvasható a képviselő közösségi oldalán.
Novák szerint az is olcsó szöveg, hogy azért lépjenek vissza, mert "a közösségi érdek az első", hiszen - mint írja - épp ez a bajuk, hogy a közösség döntő többsége nem azt tartja az érdekének, amit épp ezért csak csoportos vétóval lehet kikényszeríteni. "Ha karrierista volnék, akkor épphogy inkább 'beállnék a sorba' én is. Sértettség sem vezérel minket, hiszen akkor nem Vona Gábort támogatnánk elnöknek."
A jobbik alelnöke úgy fogalmazott, hogy "csak jó céllal" szokott konfliktusokat vállalni, amiket ráadásul rendszerint más nem mer megtenni, pl. olyan ügyekben, mint Szegedi Chanád esete vagy Simicska Lajos korrupciós ügyei. Azt eddig sem volt hajlandó elmondani, milyen politikai véleménykülönbség van Vona Gábor és a vétózottak közt (pedig állítása szerint van néhány fontos), mert ezeket nem teregethetik ki, a Jobbikon belül kell lefolytassák a vitákat, konstruktívan.
Novák megismételte eddigi álláspontját, miszerint elfogadja, hogy lehetnek jobb jelöltek náluk, de ezt döntse el a kongresszus. Szerinte az a legitim elnökség, mely a teljes tagságot képviseli.
Az új jelöltekről
A képviselő szerint Fülöp Erik, Janiczak Dávid és Toroczkai László is kiváló polgármesterek, személyesen is jóban van mindhármukkal. Mint fogalmazott: "Laci ráadásul a legrégebbi bajtársaim közé tartozik. De meg kell adni a tagságnak, hogy mindent mérlegelve szabadon választhasson." Véleménye szerint a polgármestereiknek sem érdekük, hogy igazi verseny nélkül, Vona Gábornak köszönhetően váljanak alelnökké, hiszen akkor nem tudnának szükség esetén komoly kritikusai lenni a pártelnöknek, ha ennyire lekötelezettek neki. "Attól nem lesz jobb, ha a problémákat szőnyeg alá söpörjük, ha az ellenérvekkel és veszélyekkel nem nézünk szembe, ha a tagság döntő részének véleményét nem közvetíti Vona Gábor felé, nem képviseli senki, mert csak a saját, leglojálisabb embereivel veszi körbe magát. Egy ilyen kritikusokat eltávolító vétó után ráadásul még azok sem igazán fognak merni eltérő szempontokat megfogalmazni, akik eddig valamennyire éltek ezzel; rossz folyamatokat indítana ez a szankció" - olvasható a képviselő Fb-oldalán.
"De tagságunk a jelölésünkkel üzenhet elnökünknek is, aki ha legrosszabb esetben nem is gondolná meg magát, akkor is figyelembe kell vegye politikánk alakítása során a jövőben, hogy az alapszervezeti jelölések mit mutatnak, már csak ezért sem léphetünk vissza, hogy ha a választáson nem is mondhatnak véleményt, de legalább a jelölések során kirajzolható legyen valami kép, hogy mit szeretne a tagság" - fogalmaz közösségi oldalán az alelnök.
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: