Menekültügyi "vészhelyzet" esetén Ausztria visszaküldheti a migránsokat a határról Magyarországra - erősítette meg szerdán az osztrák belügyminisztérium az APA hírügynökség kérdésére. Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a Der Standard című osztrák újság szerdai kiadásában elmondta: Magyarország a migránsok visszaküldése szempontjából biztonságos országnak számít. Hozzátette, hogy ezért adott esetben vissza lehet küldeni a "menekülteket". Sobotka szerint a magyar igazságügyi miniszter Budapesten biztosította őt arról, hogy Magyarország "biztonságos harmadik országnak" számít.

Az osztrák parlamentben április végén fogadták el a menekültügyi törvény szigorítását, amelynek egyik kulcseleme, hogy a bécsi kormány parlamenti jóváhagyással "vészhelyzetet" hirdethet a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén.
Ez gyakorlatilag azt jelentené, hogy ez idő alatt a törvényben meghatározott szűk személyi kört leszámítva még a menekültstátusért folyamodó bevándorlókat sem fogadnák az országban.
Belügyminisztériumi források szerint egyelőre azonban nincs szó az említett "vészhelyzet" esetleges elrendeléséről.
A hatályos dublini rendszer értelmében a menedékkérőknek ott kell menekültstátusért folyamodniuk, ahol elsőként az Európai Unió területére lépnek.
Az osztrák közigazgatási bíróság tavaly szeptemberben azzal az indoklással állította le egy afganisztáni "menekült" kitoloncolását, hogy Magyarország nem biztonságos hely a menekültek számára. A bécsi belügyminisztérium egyik szóvivője szerint Ausztria azóta sem küldött vissza menedékkérőket a dublini egyezmény értelmében Magyarországra.
Egy korábbi döntés szerint Ausztria idén legfeljebb 37 500 migránst enged be az országba, a határérték elérésénél pedig működésbe lépne a menekültügyi vészhelyzet.
(MTI nyomán)