Hazánk idén már háromszáznál is több politikai menekültet fogadott be – tudta meg a Magyar Nemzet a Belügyminisztériumtól.
Zoom
Összesen 302 ember kapott Magyarországon valamilyen nemzetközi védelmet az idei esztendő első hét hónapjában. Ez lehet menekültkénti elismerés, oltalmazotti vagy befogadotti státus.
A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) a Magyar Nemzet kérdésére közölte, az érintettek többsége férfi, de 40 nő és összesen 80 "gyerek" – vagyis magát 18 év alattinak mondó vagy jó eséllyel hazudó – is van köztük.
Főként afgán, szír, iraki, szomáliai és iráni állampolgárokról van szó, mindannyian a tavaly kezdődött bevándorlási hullámmal jöttek hazánkba.
A bevándorlási hivatal annyit árult még el, hogy a nemzetközi védelemben részesítettek közül a legtöbben a magyar–szerb határszakaszon léptek be Magyarországra. Ez utóbbi azért érdekes, mert egy tavaly nyári kormányrendelet szerint Szerbia biztonságos országnak számít. Az akkori fideszes kommunikáció pedig arról szólt, aki biztonságos országból érkezik, leginkább a menekültkérelme elutasítására számíthat.
Ezt korábban Orbán Viktor miniszterelnök és számos kormánytag is azzal magyarázta, hogy amennyiben valaki elindul egy háború sújtotta övezetből, előbb-utóbb eljut olyan országba, ahol már biztonságban lehet. A kormány pedig úgy véli, ilyen Szerbia is. A szabályozás szerint egyébként ilyen esetekben a menekültkérelemért folyamodónak kell bizonyítania, hogy neki a biztonságos országban sem volt lehetősége hatékony védelemre.
(MNO nyomán)