Egy makói gimnazista lány arra áldozta vakációját,  hogy rendbetegye a makói újvárosi református temető elhagyatott honvédsírjait. Sipos Maja Flóra azt szeretné, ha a hősök méltó körülmények között nyugodnának. A 91 munkaóra alatt édesanyja és nagyapja is segített neki.
Zoom
– Amikor a szüleimmel kilátogatunk a temetőbe, mindig hozunk virágokat a honvédsírokra is. Engem megdöbbentett, hogy ezek milyen elhanyagolt állapotban vannak. Nem azon törtem a fejem, hogy ez kinek volna a feladata, úgy gondoltam, én magam teszek valamit – mondta a Délmagyarnak Sipos Maja Flóra az újvárosi református temetőben, ahol a magyar katonák nyughelyeinél szorgoskodott.
A József Attila Gimnáziumban tanuló, idén tizedikes lánynak nincs hozzátartozója a második világháborúban elesett katonák közt, de sokat tud a korszakról, egyik legkedvesebb tantárgya a történelem.
Zoom
Az, hogy szebbé teszi az elesettek nyughelyét, hónapokkal ezelőtt jutott eszébe. A munkálatok alatt, július végén, augusztus elején a megyei lapnak azt nyilatkozta, a nyári szünetben végre ideje is van erre. Ebben az édesanyja és a nagyapja is segítette, ők irtották ki az elburjánzott növényeket, Maja pedig egymás után tisztította le a sírköveket, majd festette újra a már alig olvasható feliratokat.
Zoom
A katonasírok "örökbefogadás" előtt
Maja tisztában volt azzal, hogy a vakáció idejéből nagyon kevés tinédzser szakít időt hasonló dolgokra, ő azonban egy percet sem sajnál abból, amit ezzel töltött. – Itt hősök fekszenek. Szerintem fontos, hogy a sírjuk ehhez méltó legyen – mondta.
A 64 katonasírhelyet "örökbe fogadták"
– Mindennel, amit vállaltunk készen is lettünk: minden sírkő újra lett festve, a bokrokat megmetszettük és teljes gyomirtást is végeztünk – foglalta össze a munkálatokat Sipos Maja Flóra a Makó Híradónak. – Terveink szerint szeptember 24-én egy átadóünnepséget is szeretnénk tartani a temetőben. Ekkor megmutatjuk hivatalosan is, hogy mit alkottunk.
Zoom
A család nem titkolja, hogy a 64 katonasírhelyet örökbe fogadták: mint elmondták, nem szeretnék, ha még egyszer olyan állapotba kerülne az emlékhely, mint hetekkel ezelőtt látható volt.
– Mindennap kijövünk meglocsolni a virágokat, amiket ültettünk, illetve folyamatosan végezzük a gyomirtást is. Valamint azt tervezzük, hogy a növényzetet lecseréljük 2-3 éven belül. A mostani foghíjas és félig elszáradt tujákat ki szeretnénk vágni és újra be szeretnénk ültetni másfajta örökzölddel, ami egy kicsit tartósabb – mondta Maja. Hozzátette, az általuk ültetett új növényzetet folyamatosan gondozni fogják, ugyanis a jelenlegi tuják okozták a problémákat, amelyeket orvosoltak.
Zoom
Mivel a munkával gyorsan, körülbelül három hét alatt végzett a család, így a közeljövőben a többi városi temetőben is felmérik a katonasírok állapotait és megnézik, hogyan lehetne szebbé varázsolni azokat.
(Kuruc.info - Délmagyar - Makó Híradó nyomán)