Ismeretlen eredetű robbanás történt szombaton késő este Budapesten, a Teréz körút és a Király utca kereszteződésében, egy földszinti üzlethelyiségben. A detonáció következtében két rendőr járőr megsérült - közölte a police.hu. A közelben álló autók megrongálódtak, több ablak betört, tűz azonban nem keletkezett. Az érintett épületet a fővárosi hivatásos tűzoltók átvizsgálják, a rendőrség pedig lezárta a körutat az Oktogon és a Wesselényi utca között.
Ismeretlen eredetű robbanás történt szombat késő este a budapesti Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségben, két rendőr megsérült – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a rendőrség.
Zoom
A police.hu honlapon olvasható rendőrségi közlemény szerint 22 óra 30 perc körüli időpontban történt a robbanás, amelynek következtében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) két gyalogos járőre megsérült, és mindkettőjüket kórházba szállították.
“A rendőrség a robbanás körzetét lezárta, és megbizonyosodott arról, hogy további sérültek nincsenek” – áll a tájékoztatásban.
A közlemény szerint a rendőrség – szakértők bevonásával – megkezdte a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végez. A robbanás eredetével kapcsolatos helyszíni és szakértői vizsgálatok, valamint az anyagi kár felmérése folyamatban van.
Zoom
Korábban az OKF arról adott ki tájékoztatást, hogy a robbanást követően tűz nem keletkezett. Az érintett épületet a fővárosi hivatásos tűzoltók átvizsgálják, munkájukat a helyszínen a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja.
Az MTI tudósítói a helyszínről azt jelentették, hogy a rendőrség a Teréz körutat teljes egészében lezárta az Oktogon és a Wesselényi utca között, és kordonokat emelt a Király utcában is. A kordonon belülre senkit nem engednek, a benn tartózkodók egy részét távozásra kérték, és még a szomszédos utcákban is embereket kérdeztek ki. A tűzoltók, a mentők és a BRFK mellett a rendőrségi tűzszerészek és a Készenléti Rendőrség egységei is a helyszínre érkeztek.
Bombára figyelmeztette a szemtanút a rendőr
A környéken sok külföldi is tartózkodott, ők mondták el az M1-en, mit láttak, hallottak.
Budapesten tart még a helyszínelés és az adatgyűjtés a késő esti robbanás környékén, a körút továbbra is le van zárva az Oktogon és a Wesselényi utca között. Az érintett szakaszon a BKK-járatok, a 4-es, 6-os villamost pótló autóbuszok valamint a 70-es és a 78-as trolibuszok terelőúton közlekednek. Az ismeretlen eredetű detonáció a Teréz körút és a Király utca kereszteződésében, egy földszinti üzlethelyiségben történt. A robbanásban két rendőr súlyosan megsérült. A közelben álló autók is megrongálódtak, több ablak betört, tűz azonban nem keletkezett.
A környéken sok külföldi is tartózkodott a robbanás idején. Az egyesült államokbeli Atlantából származó Brant épp az Oktogonnál szállt meg. Azt mondja, épp a szállásán volt az Oktogonnál, a robbanás megszakította a beszélgetésüket, mindent összezavart körülöttük, beremegtette az ablakot, amely épp a térre néz. Sok rendőrautó érkezett és egy füstfelhőt is láttam a magasba emelkedni, de több füstöt nem, úgyhogy úgy tűnt, mintha egyszeri robbanás történt volna.
Egy másik turista éppen abban a házban lakik, amelynek földszinti üzleténél a robbanás történt. Az Oroszországból érkező Nagyezsda az M1 stábjának azt mondta, a teraszáról nézte végig az eseményeket. Nagy robbanást hallott, az épület is beleremegett, és nagy füstöt látott. Mikor lement, egy rendőr azt mondta, bomba lehetett, de nem biztosak benne. Úgy látta, nagy volt a pánik, és a rendőrség azt mondta, gyorsan biztonságos helyre kell vonulnunk. 
Nagyon furcsának tartja a robbanás körülményeit a szakértő
"Több spekulációt is el tudnék mondani, hogyha még eredeti foglalkozásomat űzném, és a sajtónak dolgoznék” – nyilatkozta az M1-nek Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az éjszakai robbanásról.
Szombaton, késő este egyelőre ismeretlen eredetű robbanás történt a budapesti Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségben, két rendőr megsérült – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a rendőrség.
A rendőrség a robbanás körzetét lezárta. Megkezdték a helyszíni szemlét, tanúkutatást, adatgyűjtést végeznek.
A szakértők a helyszínen a robbanás nyomait keresik, a maradványokból meg lehet majd állapítani, hogy egy ember által készített szerkezet robbant vagy baleset történt – mondta Gyarmati István az M1-nek nyilatkozva.
A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogyha a rendőrök alaposan átvizsgálják a robbanás környékét, akkor valószínűleg már ma kiderülhet, hogy mi történt.
A szakértő elmondta, hogy az egész esettel kapcsolatban egyelőre csak „spekulálni tud”. Hozzátette ugyanakkor, hogy „furcsa, hogy pont rendőrök sérültek meg, ahogy az is, hogy csak megsebesültek. Ez egy nagyon bonyolult dolog. (…) Több spekulációt is el tudnék mondani, hogyha még eredeti foglalkozásomat űzném, és a sajtónak dolgoznék” – nyilatkozta az M1-nek nyilatkozva Gyarmati István.
Frissítés: Emberölés megalapozott gyanúja miatt nyomoz a rendőrség
Több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség. Ez derül ki egy hivatalos levélből, hangzott el az M1 Híradóban.
A Nemzeti Nyomozó Iroda kéri, hogy aki a cselekmény helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a cselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107-es telefonszámon, vagy hívja a 107-es, 112-es segélyhívók valamelyikét.
Zoom
Zoom
A robbanás pillanatában haladt el autóval a Teréz körúti épület előtt a HVG egyik olvasója. Azt írta, elsőként szállt ki a két, a földön egymástól két méterre fekvő sérülthöz.
Amikor kicsit oszlott a por, akkor vettem észre, hogy rendőrök a sérültek - írja, egyikük egy szőke hajú nő volt, aki erősen vérzett, de eszméleténél volt, a másik egy lábán megsérült férfi kollégája, aki sokkos állapotban kúszott oda a rendőrnőhöz. Stabil oldalfektetést alkalmazott a sérült nőnél. "Egy érkező fiatalember adta oda a melegítőfelsőjét, azzal tudták megtámasztani a rendőrnő fejét. Mindent üvegcserép borított, a robbanás után nem volt tűz, csak por és törmelék" - írta. Mivel kívül volt a törmelék, ez arra utal, hogy odabent történt a robbanás.
Zoom
Zoom
Egy másik szemtanú ugyancsak autóval közlekedett, éppen a piros lámpánál állt, amikor a robbanás történt. Ő azt mondja, a rendőrnő a fején sérült meg, és ő is azt írta, hogy a társa a lábán. Emlékei szerint a robbanás nem járt nagy füsttel, nem látott óriási törmelékdarabokat, csak fa és üvegtörmeléket. Úgy ítélte meg, hogy üvegszilánkok, és az üzlet ajtajából kiszakadt darabok okozhattak sérülést, de hogy valójában mi okozta, azt természetesen az orvosszakértő fogja megállapítani.
Már csak azért is, mert egyrészt volt olyan autós, akinek a kocsiját találta el valamilyen szilánk vagy repesz, és más hírek szerint volt autós, akinek szög fúródott a kocsijába. Mivel a helyszínen több szögdarabot is találtak a helyszínelők, fennáll a gyanúja, hogy egy szögbomba robbanhatott a Teréz körúton, legalábbis a Népszabadság helyszínen lakó munkatársának a lakóknál kérdezősködő rendőr azt mondta, szögbombára gyanakodnak.
Zoom
Zoom
2. frissítés: Szögbombára gyanakodnak, egy zacskós alakot is láttak
A rendőrség több jel szerint is arra gyanakszik, hogy szögbombát robbanthatott valaki a Teréz körúton szombaton éjjel - adja hírül a HVG. A lap szerint vannak arra utaló jelek, hogy valaki szándékosan okozott sérülést a rendőröknek, a helyszínen előzőleg láttak egy zacskóval várakozó alakot.
Tizenkét órával azután, hogy két rendőrt megsebesítve robbanás történt a főváros VI. kerületében, még mindig nem tudni bizonyosat arról, mi okozta a detonációt. A Teréz körút 4. szám alatti üresen álló üzlethelyiség (az egykori Keravill épülete) bejáratánál a hivatalos rendőrségi álláspont szerint ismeretlen eredetű robbanás történt, de több jel is arra mutat, hogy súlyosabb bűncselekményt gyanítanak.
A hvg.hu értesülése szerint nem kizárt, hogy kifejezetten azt a rendőrpárost vették vele célba, akik a robbanásban megsérültek. A járőr ugyanis a megszokott útvonalán haladt. A lap szerint a robbanást megelőzően a helyszín közvetlen közelében, egy kapubeállóban, egy kezében zacskót tartó alakot láttak, aki amikor a járőr elhaladt előtte, kivett valamit a zacskóból és utánuk dobta, majd azonnal visszabújt a beállóba. Két-három másodperccel később következett be a robbanás. Ezt követően az alak azonnal átment az út másik oldalára, de útközben végig a sebesült rendőröket nézte. Úgy tudják, a bomba csak kis hatótávolságban végzett komolyabb rombolást.
Egyértelműen nem gázrobbanás történt a Teréz körúton szombat éjjel, egészen bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel - mondta Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap déli műsorában. A szakértő szerint a robbanás környezetében keletkezett elváltozások, károk, a kirakatüveg környékének sérülése, a fal maradványa egyértelműen nagyobb mennyiségű robbanóanyag robbanására utal. Arra a felvetésre, hogy a robbanás környékén talált szegek miatt elképzelhetőnek tartja-e, hogy csőbomba robbant, a szakértő kifejtette: a csőbomba sokkal kisebb károkat okoz, "és láthatóan nem csőbomba, hanem más, házi készítésű szerkezet robbant fel". Mint mondta, a csőbombában kevesebb a robbanóanyag. A szakértő az esetről eddig közölt felvételek alapján azt valószínűsíti, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant.
A rendőrség több médiummal is közölte, hogy szándékos emberölés gyanúja miatt nyomoznak, ez nem azt jelenti, hogy meghalt valaki, hanem a törvényi tényállásnak megfelelően nevezik így azokat az eseteket is, amelyek végül nem végződtek halállal, de az elkövető szándéka arra irányulhatott.
A helyszínen vasárnap fehér kezeslábasba bújt helyszínelők jelentek meg, a környéket - azok után, hogy éjjel a közeli házakat ki is ürítették - továbbra is lezárva tartja a hatóság, még a kis utcákat is de az ott lakókat már kísérettel visszaengedik a lakásukba. Viszont egy szirénázó mentőautót nem engedtek át a helyszínelés területén. A nyomozók minden környéken élőt felkeresnek és kikérdeznek, annyira, hogy a Népszabadság szerint még a helyszíntől közel fél kilométerre élő lakókat is kikérdezték.
Szögbombára gyanakodnak
Az ilyenkor szokásos és várható rendőrségi sajtótájékoztatónak egyelőre nyoma sincs, így egyelőre az sem világos, hogy a 22 óra 30 per körüli robbanás a lakatlan üzlethelyiségben, vagy az előtt történt, de a hvg.hu értesülése szerint a robbantást kint követték el. A helyszínelők viszont több fotóbeszámoló szerint a környéken szögeket találtak a földön, ennek, meg a környéken kérdezősködő rendőröktől származó információk alapján házilag készített szögbombára gyanakszik a hatóság.
A robbanás után óriási rendőri készültséget rendeltek el a környéken, később szemtanúk beszámolói és a rendőrség is megerősítette, hogy két gyalogos rendőrjárőr volt a robbanás áldozata. A helyszínen egy rendőrnő a fején (vagy nyakán), egy férfi kollégája pedig a lábán sérült meg. A rendőrség nem közölt információt a kórházba szállított rendőrök állapotáról, de szemtanúk szerint a robbanás után mindketten eszméletüknél voltak.
3. frissítés: Híradó: házi készítésű robbanószerkezet lehetett - a TEK nem zárja ki a terrortámadás lehetőségét
A Híradó értesülései szerint a környéken lévő térfigyelő kamerák felvételei szerint az Oktogonnál történt robbanás előtt nem sokkal valaki egy táskát helyezett el az üzlet előtt, az robbanhatott fel. Nagy valószínűséggel egy házi készítésű robbanószerkezet lehetett.
A Híradó úgy tudja, hogy a Terrorelhárítási Központ nem zárja ki a terrortámadás lehetőségét sem.
Zoom
Zoom
4. frissítés: Hétfőre összehívták a nemzetbiztonsági bizottságot
Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke összehívta a testület ülését hétfő reggelre. Molnár Zsolt az MTI-nek elmondta, az ülésen részletes beszámolót vár a hatóságoktól a szombati, Teréz körúti robbanás kivizsgálásának eredményéről, a robbanás lehetséges okairól.
Molnár Zsolt az MTI-hez vasárnap közleményt is eljuttatott, ebben azt írta, a szombat esti ismeretlen eredetű robbanás kivizsgálása a rendőrség kötelessége csakúgy, mint a tényekre szorítkozó, tárgyszerű tájékoztatás. A civil kontroll biztosítása pedig a nemzetbiztonsági bizottság kötelessége, ezért a vizsgálat eredményéről, a robbanás lehetséges okairól részletes beszámolót vár a hatóságoktól hétfő reggeli ülésén - írta. A bizottságot hétfő reggel 8 órára hívta össze az elnök. Molnár Zsolt hozzátette: az ügyben csak tárgyszerű tájékoztatásnak van helye, "találgatásokra, spekulációkra, híresztelésekre alapozva nincs helye félelemkeltésnek", ez pedig - mint írta - minden közéleti szereplő és véleményformáló közös felelőssége. A nemzetbiztonsági bizottság elnöke közleményében mielőbbi felépülést kívánt a robbanásban megsérült rendőröknek.
Az államtitkár mindenkitől felelősségteljes magatartást kér
A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint a legfontosabb, hogy a budapesti Teréz körúti robbanás utáni nyomozás sikeres legyen, ezért mindenkitől felelősségteljes magatartást kér.
Tuzson Bence vasárnap az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, szintén fontos, hogy amennyiben voltak tettesek, kézre kerüljenek. Az államtitkár hozzátette, várhatóan estére a rendőrség már annyi információ birtokában lesz, hogy részletes tájékoztatást tud adni a történtekről. Tuzson Bence a kormány nevében jobbulást kívánt a két megsérült rendőrnek.
5. frissítés: Stabil a két sérült rendőr állapota
Elszenvedett sérüléseikhez képest kielégítő, stabil annak a két budapesti rendőrtiszthelyettesnek az egészségügyi állapota, akik a Teréz körúton történt robbanás során megsérültek.
Zoom
A Bors szerint a sérült rendőrnő még csak 23 éves, több szépségversenyen is indult már korábban, a BRFK toborzókampányának egyik kampányarca (a fenti képen is ő látható)
A 23 éves törzsőrmesternő életveszélyes, a 26 éves törzsőrmester súlyos sérüléseket szenvedett. A műtéteket követően mindkettőjüket intenzív osztályon ápolják, hozzátartozóik és parancsnokaik a Honvédkórházban tájékozódtak egészségügyi állapotukról.
Mindkét rendőr 2011. december 1-je óta áll az állampolgárok szolgálatában, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendészeti Szervek Közrendvédelmi Főosztály járőrvezetői.
Felépülésükhöz a rendőrség minden támogatást biztosít - derül ki a rendőrségi közleményből.
6. frissítés: "A rendőreimet ki akarták végezni"
Robbantás történt szombat éjjel a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a támadás célpontjai a rendőrök voltak - jelentette be Papp Károly altábornagy országos rendőrfőkapitány vasárnap este Budapesten, sajtótájékoztatón. "A rendőreimet ki akarták végezni" - fogalmazott.
Miután egyértelművé vált, hogy a szombat éjjeli robbantás célpontjai a rendőrök voltak, a nyomozás irányítása hétfőn átkerül a Központi Nyomozó Főügyészségre – emelte ki az országos főkapitány. Hozzátette, meg fogjuk találni az elkövetőt, aki ellen szombaton hajtóvadászat indult. Jelenleg is több száz rendőr dolgozik az ügyön.
Vasárnap folyamán már 145 térfigyelő kamera felvételét foglalta le a rendőrség és megkezdték azok elemzését.
A rendőrség 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a szombat éjszakai robbantás gyanúsítottjának felkutatására. Az elkövető 170 centiméter magas, 20-25 év közötti, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert, fehér sportcipőt viselő férfi. 
A robbanáshoz valószínűleg házi készítésű, repeszképző anyagokkal kombinált bombát használat az elkövető.
Hétfői frissítések: Nem látnak dzsihadista támadásra utaló jelet
Nem látnak dzsihadista támadásra utaló jelet, de ettől még lehetséges, hogy terrorakció volt a szombat esti robbantás – hangzott el a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülését követő sajtótájékoztatón.
Mielőtt válaszoltak volna a motivációt érintő kérdésre, Kósa Lajos bizottsági elnök félrevonta konzultálni Molnár Zsoltot, a bizottság szocialista alelnökét.
2. frissítés: Videón a robbantás, fénykép az elkövetőről
A rendőrség hétfőn délután közzétette a fotóját és a térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket arról a férfiról, aki a feltételezések szerint felelős a szombat éjszaka történt robbantásért.
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntett kísérlete és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.
A felvételeken a robbanás 18:10-től látható.
Az ismeretlen férfi körülbelül 170 centiméter magas, 20-25 év körüli, aki az elkövetéskor világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt.



A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy akinek a felvételeken látható illetőről információval rendelkezik, hívja a nap 24 órájában ingyenesen hívható 06/80-620-107 számot, vagy a „Telefontanú” 06/80-555-111 zöld számát. Bejelentését megteheti a 107, 112 központi segélyhívók valamelyikén, illetve személyesen bármelyik rendőri szervnél.
Az országos rendőrfőkapitány a nyomravezetőnek nettó 10 millió forintos jutalmat ajánlott. A rendőrség a bejelentő személyét bizalmasan kezeli.
(MTI - Híradó - HVG - Police.hu - Origó nyomán)