Svédország bírósághoz fordul, ha Magyarország "nem tartja be a dublini előírásokat", és nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiket a magyar hatóságok regisztráltak elsőként az Európai Unióban – közölte Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter a brüsszeli EUObserver szerdai tudósítása szerint.
Öt észak-európai ország, Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország nemrég levelet küldött az Európai Bizottságnak, és arra kérték az uniós intézményt: tegyen lépéseket azért, hogy Magyarország "betartsa a dublini szerződésben foglaltakat".
Johansson ezzel kapcsolatban egy svéd rádiónak elmondta, hogy a héten levelet kaptak Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztostól, aki jelezte: Magyarországnak be kell tartania a dublini szabályokat, amelyek értelmében a magyar hatóságoknak kell elbírálniuk azoknak a menedékkérelmét, akiket először Magyarországon regisztráltak, de utána továbbutaztak más tagállamokba – írta az uniós ügyekkel foglalkozó hírportál.
Stockholm kész eljárást indítani Magyarország ellen az Európai Unió Bíróságán – mondta Johansson.
A svéd bevándorlási hivatal adatai szerint körülbelül ezer olyan menedékkérő van most Svédországban, akit Magyarországon regisztráltak menedékkérőként. A magyar álláspont szerint ezek az emberek nem Magyarországon, hanem Görögországban léptek először az Európai Unió területére.
Arról már több bírósági ítélet született, hogy Görögországba nem lehet visszaküldeni menedékkérőket, mert az indoklás szerint a görög menekültügyi rendszerben "embertelen és megalázó körülmények uralkodnak".
Frissítés: "Morgan Johansson véleménye biztos fontos..."
Nekünk 3,3 millió magyar véleménye a fontos - közölte a külgazdasági és külügyminiszter arra reagálva, hogy a svéd igazságügyi miniszter kilátásba helyezte: országa bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogad vissza menedékkérőket.
Szijjártó kijelentette, hogy a svéd miniszternek egy kérdésre kellene választ adnia: közel-keleti illegális bevándorlók, akik közel-keleti országot adtak meg származási országként, hogyan léphettek elsőként Magyarországon az Európai Unió területére, hogyan kerülték ki Görögországot?
A külügyminiszter feltette a kérdést: esetleg Görögország felmentést kapott a közös európai szabályok betartása alól? “Valakik meghívták az illegális bevándorlókat, mások nem tartják be a szabályokat, Magyarország pedig viselje a terheket?” – firtatta.
Szijjártó Péter rámutatott: erre a kérdésre 3,3 millió magyar mondott nemet vasárnap. “Morgan Johansson véleménye biztos fontos, de 3,3 millió magyar véleménye számunkra sokkal fontosabb” – írta a tárcavezető közleményében.
(MTI)