Nemzetközi politikai tanácsadó lett Habony Árpád, írja a Figyelő. Orbán Viktor láthatatlan tanácsadójának az Arthur J. Finkelstein nevű amerikai zsidóval közös cége ugyanis legalább két nagyobb nemzetközi munkában is részt vesz. A Lánczi Tamás által vezetett londoni Danube Business Consulting Ltd. Horvátországban és Franciaországban is segíti a jobboldalinak mondott pártok győzelmét.

A Figyelőnek több egymástól független forrás is megerősítette, hogy Habonyék cége dolgozik a konzervatív Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ), és a visszatérésre készülő Nicolas Sarkozynek is. A HDZ Horvátországban 1990-1999 és 2003-2011 között is kormányon volt, de a fénye aztán megkopott. A Habonyék által segített kampányoknak is köszönhetően azonban 2015-2016-ra a párt visszaerősödött, és nemrég meg is nyerték a választást, bár a párt titkosszolgálati múlttal rendelkező erős embere, Tomislav Karamarko megbukott.
Nicolas Sarkozy 2007–2012 között volt Franciaország elnöke, és most ismét ringbe száll a 2017-es elnökválasztáson. A Figyelő úgy tudja, hogy Habonyéknak már tavaly év végén akadt munkájuk Sarkozy környezetében. Sarkozy kommunikációs tanácsadója azonban most a Figyelőnek azt mondta: nincs a környezetükben Monsieur Habony nevű személy, de még ezt a nevet sem hallotta soha.
A Figyelőnek ettől függetlenül az együttműködés tényét több forrás is megerősítette. A megbízáshoz Orbán beleegyezése is kellett, írja a lap. Sarkozy sikere ugyanis Orbán Viktornak is érdeke, aki erősebb magyar pozíciót akar kivívni az uniós családban, és ehhez jól jönne a vele sok mindenben hasonlóan gondolkodó, részben zsidó származású Sarkozy.
Habony Árpád eredeti szakmájára nézve bútorrestaurátor, aki később koronaőr volt, ma pedig már az ország öt legbefolyásosabb embere között emlegetik. Karrierje ezúttal a nemzetközi porondon folytatódik. Habony Árpád korábban mindig tolmács segítségével dolgozott, de ismerői szerint angolja az utóbbi időben sokat fejlődött, és ha kell, már ezen a nyelven is szívesen osztja az észt.
(Figyelő - Index nyomán)