Az európai csalás elleni hivatal mellett már a magyar vádhatóság is nyomoz Szegedi Csanád korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő ügyében. Az ügyészség idén már tucatnyi tanúmeghallgatást bonyolított le, a vádhatóság többek között a képviselő által alkalmazott gyakornokok és asszisztensek szerződéseit is vizsgálja - írja a Magyar Idők.
Zoom
Neki sem a Dunába lövéstől, hanem inkább a hatóságoktól kell tartania - pontosabban csak kellene, ha normális országban élnénk
Folyamatosan zajlanak a tanúmeghallgatások Szegedi Csanád volt jobbikos európai parlamenti képviselő ügyében, aki ellen az európai csalás elleni hivatal (OLAF) mellett már a magyar ügyészség is nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt. A lap megkereste az OLAF-ot az ügyben, azonban tőlük csak azt a választ kapták, hogy személyiségi jogi és adatvédelmi okokból nincs módjuk információkat közölni „esetlegesen folyamatban lévő vizsgálatokról”.
Nagy Andrea, a KNYF szóvivője pedig mindössze annyit közölt: Szegedi Csanád nem gyanúsítottja az OLAF által vizsgált ügyeknek.
A Magyar Idők úgy tudja, több tanú meghallgatása is folyamatban van, az érintetteket idén már sokadszorra kérdezi ki az ügyészség. Információik szerint több Szegedi Csanádhoz köthető korrupciógyanús témában is kérdezték a vádhatóság emberei a tanúkat az idei meghallgatásokon.
Zoom
Szegedi Dovid ma
A kérdéskörök egyike például a látogatói csoportok után járó pénzek ügye volt. Van olyan tanúvallomás, amely szerint a látogatási utak idején Szegedi Csanád felvette a fejpénzt például a Kárpátaljáról érkező diákok után. Ebből az EU-s pénzből gazdálkodhatnak a képviselők, amikor néhány napra vendégül látják Brüsszelben az Európai Parlament iránt érdeklődőket, évente megközelítőleg száz embert. Egyes állítások szerint Szegedi néha még a helyi menzára sem fizette be a diákokat, akiket a legolcsóbb ifjúsági hotelekben szállásolt el.
A lap szerint az ügyészség a tanúkat Szegedi Csanád és a neki dolgozó gyakornokok brüsszeli lakóhelyeiről is kérdezte. Informátoruk szerint több fiktív gyakornok is Szegedi Csanád kinti otthonának lakcímére volt bejelentve. Ezeket az asszisztenseket az EU fizeti, azonban a képviselő hívhatja le a fizetésüket, amit ezek után eloszthattak egymás között. Az OLAF és az ügyészség vizsgálja azt is, hogy valóban dolgoztak-e a gyakornokok.
Az akkreditált asszisztensek minimum nettó 1600-1800 eurót, azaz több mint ötszázezer forintot vihettek haza havonta - amennyiben a képviselő ezt oda is adta nekik. Az ügyészség rákérdezett a tanúknál Szegedi utazási költségeinek elszámolására is. Vizsgálják egyebek mellett az akkreditált gyakornokok utaztatását, az ezekkel összefüggő repülőjegy- és üzemanyag-elszámolásokat - írja a lap.
Amint azt portálunk hírül adta Szegedi a Cionista Világszövetség budapesti konferenciáján jelentette be, hogy alijakérelmet nyújtott be, azaz Izraelbe költözne. Most már az is sejthető, miért...