A HVG úgy értesült, hogy a Terrorelhárítási Központ egy rajtaütésben elfogta a Teréz körúti robbantással gyanúsítható elkövetőt.
Zoom
Úgy tudják, az M1-M7-es kivezetőn korábban akciózott a TEK, de a XI. kerületben is látták a Terrorelhárítási Központ egyik páncélosát.
A Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője, Nagy Andrea azt mondta a lapnak, hogy egyelőre semmilyen tájékoztatást nem adhat az ügyészség az ügyről, és azt sem tudta megmondani, hogy ez mikorra várható. A lap nyomozó hatóságokhoz közeli forrásai szerint viszont "komoly fejlemény várható az ügyben".
Frissítés: a TEK megerősítette az M1-nek: valóban a robbantás feltételezett tettesét fogták el.
Az MTI több forrásból is megpróbálta megerősíteni az információt, sikertelenül. Nagy Andrea, a nyomozást vezető Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője annyit válaszolt az MTI-nek, hogy jelenleg a nyomozás állásáról semmilyen tájékoztatást nem kíván adni.
2. frissítés: kihallgatták a Privátkopó főszerkesztőjét
Mint ismeretes, a Privátkopó bűnügyi portálnál jelentkezett egy egykori bűnöző, aki korábban évekig fegyver- és robbanóanyag-csempészettel foglalkozott. Azt állította, hogy találkozott már a robbantóval, a férfit a rendőrség egyik fedett nyomozója mutatta be neki.
"Jóval többet mondtam el a tanúkihallgatásomon, mint amit nyilvánosságra hoztunk" – mondta a Magyar Időknek Valencsik Ferenc, a bűnügyi magazin főszerkesztője, miután szerdán délután fél háromkor befejeződött a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál (NVSZ) a háromórás tanúkénti kihallgatása. Azért az NVSZ hallgatta ki az újságírót, mert a portál informátorának – annak elmondása szerint – az állítólagos robbantót egy rendőrségi fedett nyomozó mutatta be.
A főszerkesztő azt mondta, azért tette közzé a szerb állampolgárságú, magyarul jól beszélő Teréz körúti robbantóról a cikket, mert a nyilvánosság az ő biztosítéka és védelme.
– Ki véd meg engem, ha titokban átadom a befutott információkat, és aztán azok a nevemmel együtt a rossz fiúknál landolnak? Tudunk nem egy ilyen esetről. Az NVSZ nyomozói egyébként korrektek és udvariasak voltak, érdekelte őket, amit mondtam. Többet nem tehetek közzé az ügyről – tette hozzá a főszerkesztő.
Az újságíró kihallgatásán a KNYF nyomozó ügyészei is részt vettek, és láthatóan felvillanyozták őket az ott hallottak. A lapnak egyébként többen is úgy értékelték, hogy a szerb „kölyökarcú” vélt robbantó biztosan nincs Magyarországon. Még a merénylet éjszakáján távozott, a Népligetnél várhatta a társa, vagy egy fekete fuvarral a buszállomás mellől az M5-ösön hazatért a "Vajdaságba".
3. frissítés: újabb M1-híradó: csak "az tény és való, hogy valakit elfogtak"
Az M1 aktuális csatorna híradójában számolt be egy délutáni keszthelyi elfogásról, amelyben TEK-esek és rendőrök vettek körbe egy piros gépjárművet, és egy fekete kabátos fiatalembert vezettek el bilincsben. Hivatalosan azonban még senki nem erősítette meg, hogy az elfogott férfi megegyezik-e a Teréz körúti robbantóval vagy kapcsolatba hozható-e a bűncselekménnyel, amelyben két rendőr sérült meg.
Zoom
Már a délelőtt folyamán megjelent különböző internetes hírportálon, hogy TEK-es konvoj tart az M1-M7 kivezetőjén Balaton felé. Az M1 helyszíni tudósítója szerint fél hat körül zárták le a keszthelyi Borbás Vince sétányt, és egy közeli házban fogtak el egy fiatalembert, akinek piros gépjárművét átvizsgálták a rendőrök. A Balaton-parti Helikon Hotel és a városi strand közötti szakaszon egy autót vizsgáltak.
Zoom
Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az útszakasz két végét polgárőrök, illetve a TEK egyenruhásai zárták le a forgalom elől. Sem gyalogosokat, sem járműveket nem engednek be az érintett útszakaszra, ahol több tucatnyi ember vizsgálja jelenleg is a piros színű, magyar rendszámú személyautót.
Zoom
Az autók lámpáival megvilágított helyszínen néhány járókelő is felbukkant, de a lezárt terület közelébe senkit nem engednek.
Zoom
Zoom
Az M1 tudósítója szerint DNS-mintákat és egyéb nyomokat is rögzít a rendőrség az autónál. Úgy tudni, hogy korábban a Teréz körúton is sikerült DNS-mintákat találniuk a helyszínelőknek. A két minta összevetése akár perdöntő bizonyíték is lehet a bűnösség kérdésében.
Zoom
Zoom
Az ügyben holnap délelőttre ígértek sajtótájékoztatót.
4. frissítés: "megszállott, őrült"
A Teréz körúti robbantót fogták el a TEK emberei egy Zala megyei településen, a nyomára pedig egy "csellel szerzett" DNS-minta vezette a nyomozókat - tudta meg az Origó. Értesüléseik szerint a férfi otthonában házkutatást tartottak, és még az éjszaka Budapestre hozták. Az elfogott férfi nem együttműködő. Az apja korábban független polgármester volt Zala megye egyik kistelepülésén.
Valóban a Teréz körúti robbantással gyanúsítható, csaknem egy hónapja nagy erőkkel keresett férfit fogták el a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei egy Zala megyei kistelepülésen, abban a házban, ahol él - tudta meg a lap "megbízható forrásból származó, ellenőrzött információkból".
Otthonában házkutatást tartottak, a robbantással gyanúsítható férfi nem működik együtt a hatóságokkal, nem mond semmit. A Hír TV arról számolt be, hogy a gyanúsítottat még az éjszaka Budapestre hozták.
Az Origó úgy tudja, a férfi elvált szülők gyereke: édesanyja Budapesten él, édesapja pedig 2011-ben, hét hónapon át egy szintén Zala megyei település független polgármestere volt. Az lap megbízható forrásból származó értesülései szerint a férfit egy "csellel" sikerült azonosítani, majd elfogni: az édesanyjától egy szondáztatás során szerzett DNS-mintát vetették össze a robbantás helyszínén talált hátizsákon rögzített DNS-nyommal, ami egyezett.
Az Origó forrásai megerősítették, hogy a bombához használt alkatrészeket, részegységeket valóban külföldről szerezte be a férfi, aki egyébként vélhetően jogi értelemben beszámítható, ám egyértelműen megszállott, "őrült".
A férfit egyébként nem lakossági bejelentés alapján fogták el, hanem a rendőrség az általa elkövetett hibák láncolatából kiindulva jutott a nyomára:  a nyomozást ők végezték, az elfogást pedig már a TEK.
5. frissítés: büntetlen előéletű magyar állampolgár, őrizetben van
A Központi Nyomozó Főügyészség az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Terrorelhárítási Központtal csütörtök délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Teréz körúti robbantás ügyében, ahol bejelentették: őrizetbe vették a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját. Megerősítették: a robbantás helyszínén egy elkövető volt.
Zoom
Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben – jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Keresztes Imre főügyész. Hozzátette: a megalapozott gyanú több bizonyítékon is alapul.
Zoom
Keresztes Imre elmondta: a fiatalember a gyanúsítás ellen és őrizetbe vétele ellen is panasszal élt, ugyanakkor a főügyészség kezdeményezi előzetes letartóztatását.
Beszámolt arról is, hogy a gyanúsított a felvételek alapján egyedül követte el a bűncselekményt, a nyomozás során nem merült fel, hogy bérgyilkosként robbantott volna.
A főügyész kiemelte, a férfi nem budapesti illetőségű, elfogására Keszthelyen került sor; a gyanúsított nem tett vallomást.
A felvétel alapján egyértelmű, hogy kiket célzott az elkövető – mondta arra az újságírói kérdésre Keresztes Imre, hogy miből gondolják, hogy a rendőrök voltak a célpontok.
A főügyész elmondta, tisztázni fogják a gyanúsított beszámítási képességeit.
Zoom
Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány elmondta, a megsérült rendőrök állapota fokozatosan javul, az utókezelések teljes körűen biztosítottak számukra, és remélhetőleg néhány hónap múlva visszatérhetnek a rendőri szolgálatba. Az altábornagy elmondta: mintegy ezer bejelentés érkezett az üggyel összefüggésben; ezek közül egyiket sem “tették félre”, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyit ellenőrizte.
Arról is beszélt, klasszikus felderítő munka eredménye a gyanúsított megtalálása, így a 10 milliós nyomravezető díjat nem kell kifizetni.
A főkapitány megköszönte a társszervek együttműködését, és jelezte: az Országos Rendőr-főkapitányság továbbra is biztosítja a főügyészség számára a humán erőforrásokat és a technikai eszközöket az ügy felderítéséhez.
Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója közölte, a feltételezett elkövetőt Keszthely Csík Ferenc sétányán fogták el, ahol a férfi gépkocsijával várakozott. Ezt követően orvosi vizsgálat alá vetették, a járművet pedig tűzszerészek vizsgálták át, majd egy épületet is, amely dupla műveletben zajlott, így a tűzszerészek után a műveleti egységek hatoltak be a házba, ahol más személyt nem találtak.
Hangsúlyozta: a TEK az ország több pontján végzett akciókat szerdán, azonban a sajtóhírekkel ellentétben nem igaz, hogy ezek mindegyike a Teréz körúti robbantással lett volna összefüggésben.
(MTI, képek: Origó)
6. frissítés: képek és videó az elfogásról:
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom