Egyelőre nem épül kisvasút Etyeken; közel 30 milliós hiányt termelt volna évente az előzetesen kiválasztott és hivatalosan támogatott vonalszakasz. Cserébe előtérbe kerül az orbáni kisvasút nyomvonalának folytatása.
A lakosság tiltakozása miatt átmenetileg lekerült a napirendről az Orbán Viktor miniszterelnök szívének különösen kedves, Bicskét Etyekkel összekötő kisvasút megépítése – derült ki egy, a Magyar Nemzet birtokába került dokumentumból. A Bicskét és az etyeki pincesort összekapcsolni hivatott vonal több nyomvonaltervezete is az etyekiek földjén vagy otthonukhoz közel haladt volna. Akadt olyan lakos is, akinek a telke végébe állomást terveztek.
Zoom
Az érintett etyek-botpusztai lakók sokasága a hír hallatán akár elégedett is lehetne, ám a Tessely Zoltán (Fidesz–KDNP), Etyek, Szent László- és Váli-­völgy területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos jegyezte levél több kitételt is tartalmaz. Tessely ugyanis arra kérte Etyek polgármesterét, Garaguly Tibort, hogy a korábban készült nyomvonalterveket a település pótolja ki a kormány számára is elfogadható szakmai anyaggal, olyannal, amely eléri a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. által megrendelt előtanulmány színvonalát. Azaz ha a képviselő-testület hajlandó finanszírozni egy új, a kormánynak is megfelelő nyomvonalat, megteheti, ellenkező esetben az eddigi, felháborodást kiváltó tervek maradnak érvényben.
Úgy tűnik, egyelőre talonban, mert a miniszterelnöki biztos levelében arról is tájékoztatott, hogy az etyeki szárny ejtésével egy időben a Bicske nagyállomás–Felcsút, Pancho Aréna, illetve az Alcsútdobozi Arborétum–Vértesacsa–Lo­vasberény szakasz megépítése került előtérbe. Az elképzelés összhangban áll Orbán Viktor terveivel is. Emlékezetes, a miniszterelnök tavaly novemberben úgy nyilatkozott:
„Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig.”
A tervek állásával a lap megkereste az érintett települések önkormányzatát. Bicskéről és Alcsútdobozról lapzártáig nem kaptak választ, míg Kovács Zoltán, Vértesacsa polgármestere nem tudott az ügyben érdemi információval szolgálni. Szili Miklós, Lovasberény vezetője pedig azt mondta, „senki és semmilyen formában nem értesített bennünket erről”. Hozzátette: még az etyeki és herceghalmi tervek előtt hangzott el egy hasonló nyilatkozat a miniszterelnök részéről, ám azóta semmi olyan fejlemény nem történt, ami megerősítette volna.
A több mint 850 millió forintból megvalósult, 5,7 kilométer hosszú, 760 milliméteres nyomtávolságú váli-völgyi kisvasút vonalán eddig három állomás épült: kettő Felcsúton, egy Alcsútdobozon. A vonal folytatásáról több verzió is készült: az etyeki–bicskei csatlakozás nyolcmilliárdba kerülne, további egymilliárdba, ha csatlakoztatnák hozzá a felcsúti szárnyat. Mindez kevéssé releváns annak fényében, hogy a Speciál­terv Kft. megvalósíthatósági tanulmánya szerint Bicske és Etyek között naponta nyolcvanan utaznak busszal. Etyek és Alcsút között csak harmincan, Etyekről Budapestre alig másfél ezren. A tiltakozások előtt kiválasztott és hivatalosan támogatott vonalvezetés évente 28,6 millió forintos hiányt termelt volna.
Mindeközben Felcsút polgármestere, Mészáros Lőrinc regionális birodalma egyre hízik. A hajdani gázszerelő üzemelteti a felcsúti állomás kávézóját, az alcsútdobozi végállomáshoz közel erdei kalandparkot nyitott, az általa elnökölt felcsúti futballklubot működtető alapítvány a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sport Hotelt és a településen található arborétumot üzemelteti. Az alapítvány megszerezte az arborétum mellett álló romos, klasszicista stílusú Habsburg-kastélyegyüttes mosóházként emlegetett épületét, ahol a hírek szerint az arborétum mellett négycsillagos szálloda lesz.
(MNO nyomán)