Donald Trump mindig is nagy tisztelője volt Magyarországnak - ez is elhangzott a magyar miniszterelnök és a megválasztott amerikai elnök telefonbeszélgetésén. Az egyeztetés megerősítette, hogy Magyarország és Európa számára is kedvező választói döntés született az Egyesült Államokban – így értékelte a megbeszélést Szijjártó Péter.
Zoom
A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: az új amerikai elnök megköszönte, hogy az amerikai magyar közösség támogatta a választásokon. Donald Trump azt is mondta, hogy várakozással tekint az amerikai-magyar közös munka elé.
„Azt mondta miniszterelnök úrnak, hogy mindig is nagy tisztelője volt Magyarországnak, ez szó szerint úgy hangzott, hogy I am a big fan of Hungary, és elmondta azt is, hogy respektálja miniszterlenök úr eddigi teljesítményét miniszterelnökként, és respektálja Magyarország és a magyar gazdaság teljesítményét is” – nyilakozta Szijjártó Péter az M1 híradójának.
„Donad Trump arról is beszélt, hogy izgalmas idők jönnek most a világban, ezért érdeklődéssel és várakozással van az iránt, hogy együtt dolgozzon Magyarországgal, együtt dolgozzon a miniszterelnökkel, és azt mondta, biztos abban, hogy majd később büszkék lehetnek arra, amit az elkövetkezendő időben közösen fognak elérni” - tette hozzá a miniszter.
Szijjártó Péter megerősítette, hogy Donald Trump találkozóra hívta a magyar miniszterelnököt, amelynek konkrét időpontjáról és részleteiről szóló egyeztetést az új elnök januári hivatalba lépése után kezdődhet meg.
Szijjártó Péter szerint a telefonbeszélgetésből világosan kiderült, hogy két olyan politikusról van szó, akik egészen újfajta megközelítéssel állnak a világ kihívásai elé. Úgy vélte: az az új típusú megközelítés figyelhető meg Donald Trump kampányban elmondott beszédeiből, illetve gazdaságpolitikára és külpolitikára vonatkozó terveiből, mint amilyen új típusú megoldásokkal Magyarország nem csak túlélt 2010-ben, hanem a “megoldás részévé vált Európában és a világban is”.
Úgy vélte: a telefonbeszélgetés megerősítette, hogy Magyarország és Európa számára is kedvező választói döntés született az Egyesült Államokban. Magyarország számára jó hír, hogy végül Donald Trump nyerte el az amerikai emberek bizalmát – tette hozzá.
(Híradó)
Kapcsolódó: