Sosem volt még olyan jó a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatrendszer, mint most - mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn, miután tót kollégáját fogadta a Sándor-palotában.
Az államfő a szlovák partnerével közösen tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, jelentős mértékben fejlesztették a közlekedési kapcsolatokat az elmúlt években, továbbá az energiaellátás biztosításában is hatékonyan együttműködik a két ország.
Áder János kifejtette: bizonyosnak látszik, hogy idén eléri a kilencmilliárd eurót a magyar-szlovák áruforgalom összértéke. A közlekedési kapcsolatokról elmondta: beindították a teherkompot Esztergom és Párkány között, új közúti határátkelőhelyeket nyitottak, hamarosan új Duna-híd épül. Komáromnál, továbbá legkésőbb 2019-re megépítik a kétszer kétsávos autópályát Rajkáig, valamint Miskolc és a szlovák határ között.
A köztársasági elnök az energiaellátásról közölte: a két ország példája jól mutatja, hogy nemcsak beszéltek a problémáról, hanem tettek is a megoldásáért. Megépült és működik a két ország gázvezetékrendszerét összekötő interkonnektor, így szükség esetén mindkét ország újabb irányból juthat földgázhoz – magyarázta. Hozzátette: két új határkeresztező villamosvezeték megépítését tervezik, így a villamos energia ellátásának biztonsága is nagyobb lesz.
Áder János kitért rá: két éve nekirugaszkodtak egy közös kulturális projektnek, értékmentő programnak, a Borsiban lévő Rákóczi-kastély felújításának. A magyar kormány csaknem egymilliárd forintot biztosít a munkálatokra – közölte. Hozzáfűzte: azt kérte szlovák partnerétől, hogy segítsen felgyorsítani a még elvégzendő munkákat. Mint mondta, viszonylag gyorsan megállapodást kell kötniük az ügyben, közös alapítványt kell létrehozniuk a beruházás felügyelésére és a már felújított kastély működtetésére, a kiviteli tervekre mielőbb megbízást kell adni, valamint közös EU-pályázatot kell benyújtaniuk.
Andrej Kiska tót köztársasági elnök hangsúlyozta: magyar partnerével megállapították, hogy jelenleg a legjobbak a kétoldalú kapcsolatok. E mögött sok közös erőfeszítés áll, látható, hogy a politikusokban megvolt a szándék ennek elérésére – vélekedett. Közölte: ha véleménykülönbség van a két ország vezetői között, azt politikai úton, konzultációval oldják meg, és nem a médián keresztül üzengetnek egymásnak. A szlovák államfő köszönetet mondott Áder Jánosnak a pozitív hozzáállásáért.
Zoom
Áder János köztársasági elnök (b) fogadja Andrej Kiska szlovák államfőt Budapesten, a Sándor-palota teraszán 2016. december 5-én (MTI Fotó: Kovács Tamás)
Andrej Kiska emlékeztetett: jelenleg országa tölti be az EU soros elnöki tisztét, és e pozíció azt jelenti, hogy egyfajta közvetítő az unión belül. Hangsúlyozta a kölcsönös megértés jelentőségét, és úgy vélte, talán Brüsszelnek is érzékenyebbnek kell lennie, mert most különösen fontos az EU egysége, a tagállamok összetartása.
Megjegyezte: arról is beszéltek, hogy Ukrajnának és Grúziának mielőbb vízummentességet kell kapnia, a későbbiekben pedig az éghajlatváltozásról, vízügyekről lesz szó.
Áder János kérdésre beszélt a migrációról. Megerősítette, hogy meglátása szerint amit ma migrációnak hívunk, az egyszerre humanitárius, nemzetbiztonsági és bűnügyi probléma. Ez azt jelenti, hogy a valóban bajba jutott rászorulókon erkölcsi kötelességünk segíteni, de minél távolabb kell tartani a határainktól az egyre növekvő terrorveszélyt, és minél hatékonyabban kell fellépni az embercsempészekkel és a migrációs útvonalakat kihasználó kábítószercsempészekkel szemben – mondta.
Andrej Kiska ugyancsak kérdésre kifejtette: a migrációs válság összetett problémakör, a gondokat ott kellene megoldani, ahol azok keletkeztek, de az emberséges bánásmód is nagyon fontos azokkal szemben, akik háború elől menekülnek. Lényeges a szolidaritás azokkal, akik valóban menekülnek, egyúttal a partnerországokkal is – vélekedett a szlovák államfő. Hozzátette: a politikusoknak tartózkodniuk kell az "egyre erősebb kifejezések" használatától, amelyek gyűlöletet szíthatnak.
Áder János közölte: míg a rászorultaknak segítséget kell nyújtani, a határok átlépését ellenőrizhető módon kell biztosítani, ami azt jelenti, hogy aki csak a jobb élet reményében akar Európába jönni, azt vissza lehessen fordítani, és aki a bajkeverés, esetleg terrormerényletek szándékával jön, azt ki lehessen szűrni. Úgy látja, uniós források kellenek a "menekült"táborokban élők és az ellátásra szorulók támogatására, a problémákat pedig lehetőség szerint helyben kell megoldani.
A magyar köztársasági elnök tovább azt szorgalmazta, hogy az újjáépítés feltételeiről is gondolkodni kell, új Marshall-terv kell például Szíria újjáépítéséhez. De ez nemzetközi összefogás nélkül nem megy, és ez nemcsak az EU felelőssége, hanem minden országé, amelynek valamilyen módon szolidaritást kell vállalnia az ott élőkkel – mondta. Hozzáfűzte: fontos a közös határok védelme, a titkosszolgálatok és a bűnüldöző szervek együttműködése is.
Az MTI összefoglalójában nem tért ki arra, hogy a hurráoptimista találkozó keretein belül szóba került-e a magyarságot kollektív bűnösséggel sújtó Benes-dekrétumok, a magyariskola-bezárások, az őslakosok anyanyelvhasználatának vagy az állampolgársági ellentörvénynek az ügye, de tartunk tőle, hogy nem a távirati iroda hanyagsága miatt vagyunk kénytelenek mellőzni ezen témákat.
Frissítés: Orbán szerint sem voltak még soha ilyen jók a kapcsolatok
Érdekelt egymás sikerében Magyarország és Szlovákia - erről is szó volt Andrej Kiska szlovák államfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tárgyalásán az Országházban hétfő délután - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t.
A megbeszélésen elhangzott, hogy a jelenlegi nehéz európai politikai és gazdasági helyzetben is stabil és prosperáló a magyar-szlovák gazdasági együttműködés, amit a visegrádi országok összefogása tovább erősít.
A magyar-szlovák kétoldalú kapcsolatok még soha nem voltak ilyen jók, mint napjainkban – állapította meg Orbán Viktor és Andrej Kiska, akik áttekintették a két országban élő nemzeti kisebbségek helyzetét is – mondta a sajtófőnök.
(Kuruc.info - MTI nyomán)