Az első harmadánál tart a Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) és más paramilitáris szervezetek ügyében folyó vizsgálat - közölte a belügyminiszter csütörtökön az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság együttes ülését követően újságírókkal. Pintér Sándor elmondta, jövő április elején ismételten számot adnak arról, hogy hol tart az eljárás.
Kérdésekre válaszolva közölte, az MNA-nak volt külföldi szervezetekkel kapcsolata, valamint a felderítésben “több ország titkosszolgálatának munkája is benne van”. Elmondta azt is, hogy “vannak jelei” pártkapcsolatoknak, azonban bizonyítékok ezekre a kapcsolatokra még nincsenek.
Amíg bizonyítékot nem találunk, addig nem tudjuk kimondani egyértelműen, hogy mely pártokkal volt kapcsolatuk – tette hozzá a belügyminiszter.
Kitért arra, hogy tizenegy különböző néven futó szervezet van, amely kapcsolható az MNA-hoz.
Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke közölte, hogy az ügyben még semmilyen információ nem teljes, van egy sor vélelem, amelyet pontosan fel kell tárni.
Elmondta, a radikális szervezetek tevékenységének felderítése 2015-ben kezdődött, és ennek egyik cselekménye során történt a rendőrgyilkosság Bőnyben. Tehát nem arról van szó, hogy a gyilkosság okán indult valamifajta nyomozás, hanem jóval ezt megelőzően a rendőrség megalapozott gyanú alapján arra jutott, hogy az MNA ellen fel kell lépni – közölte.
Akkor releváns információk voltak arról, hogy az ilyen szervezetek egyikénél bűncselekményt valósítanak meg sorozatlövő fegyverek birtoklásával. Hat házkutatás indult meg, és az egyik során történt a rendőrgyilkosság – mondta Kósa Lajos. Kiemelte, szinte biztosan kizárható, hogy ennek az ügynek köze lenne a Teréz körúti robbantáshoz.
A kormánypárti politikus elmondta, hogy a felderítés során arról keletkeztek adatok, hogy az MNA megpróbál politikai kapcsolatokat kiépíteni, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez mennyire volt sikeres. Továbbá a szervezet megpróbált olyan kiképzést szervezni, amely arra irányult, hogy az azon résztvevők “az emberölést gyakorolják”. A kiképzéseket ráadásul 18 év alattiaknak szervezték – fűzte hozzá.
Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke azt mondta, jelenleg nem lehet tudni, hogy a szélsőjobboldali ideológiához köthető szervezetek kapcsolatrendszere meddig terjedt.
Zéró toleranciát lehet alkalmazni a szóban forgó szervezetekkel szemben kétféle szempontból is: egyrészt a náluk lévő lőfegyverek, robbanóanyagok és egyéb, a közbiztonságra veszélyes eszközök, másrészt a hozzájuk kapcsolható ideológia háttér miatt – tette hozzá.
A politikus szólt arról is, felmerül a kérdés, van-e szükség jogszabály-változtatásra az ilyen belföldi csoportok miatt, amelyek “a belföldi terrorizmusnak a magvát és centrumát jelenthetik a jövőre nézve”.
Kérdésre válaszolva Molnár Zsolt elmondta, hogy az MNA-nak volt külföldi titkosszolgálati kapcsolata, ám ennek – mint fogalmazott – “célja és mélysége” nem állapítható meg.
Szél Bernadett (LMP) nemzetbiztonsági bizottsági tag szerint a csütörtöki üléssel elkezdődött egy folyamat, és a jövőben a nemzetbiztonsági bizottságnak monitoroznia kell, hogy a különböző félkatonai szervezetekkel kapcsolatban milyen fejlemények történnek titkosszolgálati szinten.
Közölte, szükséges lenne egy olyan szabályozásra, amelynek révén gyerekek nem kerülhetnének kapcsolatba ilyen csoportokkal.
Mirkóczki Ádám (Jobbik), a nemzetbiztonsági bizottság tagja kijelentette: a vizsgálat mostani szakaszában a legfontosabb információ, hogy “politikai, parlamenti párt jelenleg nincs összefüggésben, vagy nem hozható kapcsolatba a Magyar Nemzeti Arcvonal egyetlen tagjával és egyetlen olyan személyével sem, akik jelenleg bármilyen eljárás alatt állnak”.
Kérdésekre válaszolva elmondta, a bizottsági ülés megtartására volt “egy politikai szándék a Fidesz által kezdeményezve”, és ennek alapján azt feltételezte, hogy az ülésen nagyon sok információt fog megtudni a Jobbik és a paramilitáris szervezetek kapcsolatáról, de ilyennel nem sikerült szolgálnia a titkosszolgálatnak és a belügyminiszternek sem.
Mint mondta, azt el tudja hinni, hogy néhány hónap múlva “valamit elő fognak bányászni (…) valamelyik szervezet, és a Jobbik kapcsolatát bizonyítandó”. Abban azonban biztos, hogy ez az MNA-val nem fog megtörténni.
A Betyárseregre vonatkozó kérdésre elmondta, szervezeti együttműködésről semmilyen szinten nem lehet beszélni, és abban, hogy a Betyárseregnek vannak olyan tagjai, akik ismernek jobbikos politikusokat, nem lát problémát. Mirkóczki Ádám azt mondta, “amennyire tudja”, a Betyársereg sportklubként működik.
(MTI)