Nem volt igazán izgalmas, még egy jó vita sem volt – így értékelte a Magyar Nemzetnek az egyik résztvevő a hétfőn megtartott legutóbbi zsidó közösségi kerekasztalt. A reggel nyolc és tíz óra közt lezajló esemény főbb témái közt ezúttal az oktatási kérdések áttekintése, illetve a 2019-es Makkabi-játékok vagy más néven a zsidó olimpia előkészülete szerepelt.
Zoom
Orbán-pózolás a munkásőr Zoltaival (illusztráció, korábbi felvétel)
Az előbbi esetben a jelenlévők kimondták, hogy jó és fenntartandó az a gyakorlat, amely az utóbbi időben kialakult, azaz hogy a kerekasztal és a kormányzat párbeszédet folytat arról, miként jelennek meg a zsidó közösségek a tananyagban. A Makkabi-játékok kapcsán az eseményt szervező Makkabi Vác tartott prezentációt arról, milyen infrastrukturális beruházásokat tervez állami támogatással, s azok a játékok után milyen módon hasznosulnának. Arról egyelőre nincsen végső döntés, hogy végül mekkora lesz a játékok megszervezéséhez nyújtott állami támogatás.
Már nagyon kiírnák a pályázatot
A kerekasztal egyéb témái közt szerepelt a zsidó temetők felújítására kiírandó, régóta húzódó pályázat ügye. A lap úgy tudja, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, a program egymilliárd forintos keretének a rendelkezésre bocsátásáról a szerdai kormányülésen döntenek, reménye szerint azt a jövő év elején már valóban ki is írják. A pályázat kiírása egyébként nem a kormányzati szándék miatt húzódott eddig, hanem a támogatási feltételek meghatározása körüli vallásjogi viták miatt. Ez utóbbi témában egyébként továbbra sincsen teljes konszenzus az érintett zsidó közösségek közt.
Az év utolsó kerekasztalán szó volt az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskoláról is. A Mazsihisz korábban azt kérte, hogy az intézmény felújításához az állam is járuljon hozzá. Noha döntés ez utóbbi ügyben nincsen, és pontos összeg sem került szóba, a jelek szerint a téma „pozitív előjellel” szintén szerepel majd a szerdai kormányülésen.
Meglepő módon ezúttal sem került elő az egyeztetésen az évek óta húzódó, hétmilliárd forintos keretű Sorsok Háza, illetve a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga felújításának ügye.
(MNO nyomán)